Pracovní skupina chce najít náhradu za ohrožená pracovní místa

Moravskoslezský kraj - Už potřetí jednala pracovní skupiny o situaci průmyslu v Moravskoslezském kraji. Řešila hlavně problémy společnosti OKD, která minulý týden přiznala ztrátu deset miliard za první pololetí letošního roku. Do příštího jednání má firma navrhnout, co bude s Dolem Paskov, kde pracuje dva tisíce pět set lidí.

Zatímco horníci na Dole Paskov nervózně čekali na rozhodnutí o budoucnosti šachty, na jednání pracovní skupiny řešil ministr průmyslu se zástupci samospráv to, kde by mohli někteří z nich pracovat po uzavření dolu. O nově vzniklé průmyslové zóny mají prý zájem firmy ze zahraničí.

Reportáž Radka Wiglasze (zdroj: ČT24)

„Kolem střední Evropy krouží celá řada investorů. Jsou to investoři z oblasti automobilového průmyslu,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu v demisi Jiří Cienciala.

„Dali jsme dnes zadání, aby byly primárně všechny investice v Moravskoslezském kraji, tedy aby Moravskoslezský kraj byl ten, který prostřednictvím CzechInvestu nabízet,“ informoval hejtman Moravskoslezského kraje Miroslav Novák.

Místa jsou u Mošnova a v brownfieldech vzniklých v areálech dolu Dukla nebo František u Havířova. Stát je připravený zahraniční investory pobídnout i finančně, například daňovými úlevami nebo příspěvky na pracovní místa, tak jako v případě nošovického Hyundai. Přilákat je a zároveň finančně ulehčit podnikům, by měly i nižší poplatky za distribuci elektřiny, vody a plynu. Jejich snížení připustil už včera i Energetický regulační úřad.

„Budeme usilovat o to, abychom dosáhli poloviční úrovně. Udělám maximum, abychom se tím zabývali ještě v říjnu na úrovni vlády a EU,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu v demisi Jiří Cienciala.

Novinky naopak nepřineslo jednání skupiny o budoucnosti OKD. Firma minulý týden po zveřejnění hospodářských výsledků řekla, že s Dolem Paskov nepočítá. Situaci dvou a půl tisíce zaměstnanců dolu tak stále řeší spolu se státem.

Varianty řešení co dále s Dolem Paskov by měla společnost OKD představit na dalším jednání pracovní skupiny za dva týdny.