Desítky protiromských radikálů se v Ostravě střetly s policií

Ostrava - Na šesti místech České republiky se postupně rozjely demonstrace Romů a radikálů. V Ostravě se v ulicích pohybovalo přes tisíc účastníků, někteří však svá místa již začali opouštět. Demonstrace se rozjely i v dalších městech. Pochod extremistů se v Ostravě odklonil ze své trasy a došlo ke střetu s policií.

V Ostravě je policie připravena

Demonstrace Romů a extremistů v Ostravě započaly kolem druhé hodiny odpolední. Podle policie se romské demonstrace proti rasismu a neonacismu nazvané „Mír mezi lidmi“ před kostelem na náměstí Svatopluka Čecha účastnilo zhruba 600 lidí, v současné chvíli už však místo opouští. Radikálové se sešli na Prokešově náměstí před Novou radnicí a jejich počet čítá cca 600 účastníků.

Účastníci protiromského pochodu v Ostravě se odklonili od ohlášené trasy a vyzbrojeni klacky a kameny se pokusili dostat do čtvrti Přívoz obývané Romy. Policejní těžkooděnci jim v tom zabránili. V ulicích se rozpoutaly ostré střety mezi policisty a demonstranty. Vzduchem létaly kameny, dýmovnice, rozbušky, popelnice, policisté použily i slzný plyn.

Demonstranti se kvůli policejnímu zátarasu museli zastavit v Nádražní ulici, tedy jen několik desítek metrů od místa, kde se dopoledne konalo setkání Romů. Policii se později podařilo za pomocí dělbuchů několik desítek protestujících vytlačit k Mariánskohorské ulici.

Demonstrace v Ostravě
Zdroj: ČT24

Přípravy probíhaly bez problémů

Krajská metropole byla už několik hodin před zahájením akce v obležení policistů a městských strážníků. Na příjezdových cestách do města policisté kontrolovali osobní vozidla i autobusy.

„Do 13:00 policisté při kontrolách odhalili asi desítku zbraní. Jednalo se o různé násady či pálku,“ řekla policejní mluvčí Gabriela Holčáková. Celkovou situaci ve městě monitoroval vrtulník, v ulicích byli kriminalisté.

Romové se na náměstí Svatopluka Čecha scházeli už od dopoledne, k místu protestů je od ostravských ubytoven svážely autobusy. Romové měli na své akci několik pořadatelů ve žlutých vestách a takzvané koordinátory bezpečnosti. „Mým úkolem je hlídat, aby se lidé nerozcházeli z náměstí do bočních ulic, ale zůstali tady,“ řekl před zahájením akce jeden z nich. Kolem čtvrté hodiny se shromáždění Romů začalo pomalu rozcházet.

Pavel Matějný z hnutí Čeští lvi (radikálové), jehož akci úřad dříve zakázal, nakonec protest uspořádal na Prokešově náměstí. Spojil se s organizátorem demonstrace Stop rasovým útokům, která se měla konat v Komenského sadech a jejíž účastníci přešli na Prokešovo náměstí. Je možné, že se odsud demonstranti vydají na pochod. Na náměstí účastníci demonstrace podepisují petici Za práva slušného občana České republiky, v níž žádají politiky, aby se zasadili o tvrdé potírání zneužívání sociálního systému.

Demonstrace v Ostravě
Zdroj: ČT24

České Budějovice

Akce začala uvítáním účastníků. K násilí by dojít nemělo. Při kontrolách nebyly zajištěny žádné zbraně, navíc se akce zatím účastní jen několik desítek lidí. Očekává se, že lidé se k pochodu ale ještě přidají. Po projevech řečníků průvod vyrazil z Lannovy třídy poblíž vlakového nádraží. Má skončit na křižovatce Husovy třídy a ulice Na Dlouhé louce u areálu Výstaviště. Trasa tak nevede přes sídliště Máj, kde se v minulosti konalo několik protiromských protestů.

Na komunikaci, po níž vede pochod, byly od ranních hodin nápisy mířící proti radikálům. Napsali je členové iniciativy Budějovice proti násilí. Jejich aktivitu podpořil i rektor Jihočeské univerzity Libor Grubhoffer. „Jsem zásadně proti neonacismu a doufám, že podobný názor jako já zastává i drtivá většina občanů České republiky,“ řekl Grubhoffer.

Jičín

Na protiromský pochod Jičínem vyrazilo po 15:00 od školy na Husově ulici kolem 50 radikálů a dalších osob. Akce se zatím obešla bez incidentů. Průvod skanduje různá hesla. Na pořádek dohlížejí desítky policistů. Akci svolala Dělnická strana sociální spravedlnosti, podle níž by se pochodu a následného shromáždění mělo zúčastnit 100 až 300 lidí. 

Jako protiváhu pochodu extremistů přichystali aktivisté v Jičíně kulturní akci pod názvem Pohádkou proti nenávisti. Svolali ji do prostor židovské synagogy nedaleko Valdštejnova náměstí. Akce se zatím obešla bez incidentů.

Brno

Brnem pochoduje bez ohlášení asi 30 protiromských extremistů. Policejní těžkooděnci jim brání vstoupit do ulic obývaných Romy. Účastníci avizovaného protiromského pochodu „proti černému rasismu, proti policejnímu násilí“ se sešli v 15:00 v parku Koliště. Na stejném místě byl ohlášen happening proti rasismu a násilí, který organizuje několik nevládních organizací. Zatímco setkání občanských aktivistů je řádně ohlášené, extremisté pochod radnici nenahlásili.

Plzeň

Na náměstí Republiky se na protiromském pochodu sešlo několik desítek extremistů. Nedaleko jejich srazu už před 15:00 protestovalo proti rasovému násilí 250 až 300 lidí - shromážděné přišel podpořit i plzeňský biskup František Radkovský. V ulicích města pořádek zajišťuje 700 policistů a strážníků.

Duchcov

V Duchcově na Teplicku se na třetí protiromské demonstraci sešlo asi 300 lidí. Pochodují městem, přímo k romským domům ale nemohou. Okolní ulice má zabrané sdružení Konexe, které brání práva Romů. Do Duchcova svolala protest místní organizace Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS).