Vojenský prostor Libavá se otevřel veřejnosti

Libavá (Olomoucko) – Všem cyklistům i pěším turistům se dnes ráno otevřel vojenský výcvikový prostor Libavá. Na letní etapu akce Bílý kámen dorazili lidé z celého kraje. Na cestách po tamní nedotčené přírodě je tentokrát doprovázejí i osádky veteránů. Při jarní části akce dorazilo na Libavou na 3700 návštěvníků. Na konci léta bývají podle pořadatelů zdejší silnice podstatně volnější.

Povolené trasy mají přes 100 kilometrů. Vojenský prostor od rána křižují také zhruba tři desítky veteránů. „Loni jsme byli na Libavé poprvé, ale počasí bylo pod psa. Do vojenského prostoru se běžně nedostanete, zájem lidí o to je. Nechybějí auta i motorky, věkem jsme výrobu omezili do roku 1960," řekl Jiří Zemánek z Oldtimer clubu Helfštýn. Posádky vozů si trasu v koloně naplánovali z Velké Střelné přes Libavou do Hrubé Vody.

Zpřístupněna byla i místa, na která je obvykle vstup zakázán. Jde například o odsvěcený kostel ve Městě Libavá, rekonstruovaný libavský větrný mlýn, otevřen je rovněž poutní kostel Stará Voda. Libavskou přírodu mohou návštěvníci zhlédnout i z vyvýšené generálské pozorovatelny nad Velkou Střelnou.

Kostel v prostoru Libavá je otevřen pro turisty
Zdroj: ČT24

Vojenský prostor otevřela armáda letos podruhé, zájem turistů je velký. „Jak se jednoznačně ukázalo, Letní Bílý kámen je žádoucí, protože mnozí z těch, co ho absolvovali, hodnotili ho právě z důvodů volnějších tras velmi vysoko. To byl také jeden z důvodů, proč armáda povoluje pořádání dvou akcí v jednom roce," řekl spolupořadatel Jaroslav Koš.

Turisté na akci Bílý kámen
Zdroj: ČT24/Jiří Šimek

Akce s názvem Bílý kámen má na Libavé dlouholetou tradici, během dvou desetiletí se akce zúčastnilo téměř 70.000 cyklistů a turistů. Poprvé sem lidé vyrazili 1. května 1994, od té doby účastníci najeli nebo nachodili po území vojenského výcvikového prostoru Libavá podle odhadů pořadatelů minimálně přes tři miliony kilometrů cykloturistických tras.

Letní etapa se pojede na Libavé teprve potřetí. Předloni její první ročník absolvovalo téměř půldruhého tisíce účastníků, loni se kvůli špatnému počasí vydalo na Libavou jen 300 návštěvníků.