Policie je připravena na shromáždění extrémistů v centru Ostravy

Ostrava - Policisté jsou na demonstraci extrémistů v Ostravě připraveni. V Komenského sadech v centru města probíhá od dvou do čtyř hodin odpoledne shromáždění Stop rasovým útokům, která má podtitul Proti cikánskému rasismu a policejnímu násilí. Vedení města ji povolilo, stejně jako demonstraci proti rasismu a neonacismu Mír mezi lidmi, kterou ve stejném čase chystali ostravští Romové.

Policie dnešní akci hodnotí jako rizikovovou. „Nelze vyloučit eskalaci násilí, konflikty. Shromážděné informace nasvědčují bezpečnostním rizikům,“ potvrdila mluvčí policie Gabriela Holčáková.

Policisty z Ostravy posílili kolegové z dalších měst i strážníci, v pohotovosti jsou pořádkové jednotky, psovodi se psy i policisté na koních. Na příjezdových trasách do města jsou policejní kontroly. Policisté prohlížejí vozidla, ale například i autobusy.

„Do 13:00 policisté při kontrolách odhalili asi desítku zbraní. Jednalo se o různé násady či pálku,“ řekla policejní mluvčí Gabriela Holčáková. Celkovou situaci ve městě monitoruje vrtulník, v ulicích jsou kriminalisté.

Zásah proti členům DSSS v Duchcově
Zdroj: ČT24/Jan Langer

Krajský policejní ředitel Tomáš Kužel ujistil, že bezpečnostní opatření jsou adekvátní. Dodal, že očekává, že ostravská demonstrace bude většího rozsahu než nedávné protesty ve Vítkově.

Romové se scházejí na náměstí Svatopluka Čecha, kam svolali svou demonstraci proti rasismu a neonacismu nazvanou Mír mezi lidmi. Podle jedné z organizátorek Jolany Šmarhovyčové se očekávala účast minimálně 500 Romů, nicméně už hodinu před akcí bylo podle Holčákové na místě asi 600 osob. Z ostravských ubytoven je k místu demonstrace svážely autobusy.

Prostřednictvím své mluvčí policie apeluje na rodiče s malými dětmi, lidi se zdravotním handicapem a starší osoby, aby si uvědomili hrozící rizika a demonstrantům se pokud možno vyhnuli. „Davem mohou létat různé předměty, hrozí zranění,“ vysvětlovala Holčáková.

Extremisté mají svou akci nahlášenu k památníku v Komenského sadech, zřejmě se však budou chtít potkat na nedalekém Prokešově náměstí, které si původně podobně jako řadu dalších míst v Ostravě rezervovali Romové. Ti však v pátek průvod z Prokešova náměstí na Přednádraží zrušili právě kvůli možnému střetu s radikály.

Podle informací na sociální síti Facebook a pozvánky, kterou tam vytvořil tentýž člověk, který demonstraci v Komenského sadech oznámil úřadům, by se však demonstranti měli sejít od 14:00 právě na Prokešově náměstí před Novou radnicí. Účast na akci s podtextem „Proti cikánskému rasismu a policejnímu násilí“ už na Facebooku potvrdilo přes 1840 lidí. Místa obou setkání jsou od sebe vzdálená zhruba dva kilometry.

Akci úřadu ohlásil Pavel Matějný, který vystupuje za skupinu Čeští lvi, která nedávno organizovala podobný protest ve Vítkově na Opavsku.

Společně proti cikánskému teroru…

Extrémisté plánují 24. srpna pochody s názvem Společně proti cikánskému teroru a policejní brutalitě v pěti krajích České republiky. Mluvčí policejního prezidia Ivana Ježková prohlásila, že policie pečlivě vyhodnocuje rizika, krajská policejní ředitelství připravují bezpečnostní opatření.

Veřejné projevy rasismu se Českou republikou více šíří od roku 2011, kdy začaly nepokoje ve Šluknovském výběžku. Letos policie řešila násilí na protirómských demonstracích v Českých Budějovicích a v Duchcově, kterých si všiml i okolní svět. Například komisař Rady Evropy pro lidská práva Nils Muižnieks vyzval Česko, aby zastavilo násilí proti Romům.

Reportáž Terezy Krumpholzové (zdroj: ČT24)