Ministr Pecina asi bude krajským volebním lídrem Zemanovců

Ostrava – Dva ministři nynější vlády nezávislých odborníků v demisi budou zřejmě lídry politických stran v nadcházejících předčasných volbách do Poslanecké sněmovny. Kandidátku KDU-ČSL povede ministr životního prostředí Tomáš Podivínský a v čele krajské kandidátky Strany práv občanů Zemanovců bude s největší pravděpodobností ministr vnitra Martina Pecinu.

ČSSD si vybrala jako lídra Moravskoslezského místopředsedu Poslanecké sněmovny Lubomíra Zaorálka, ODS si vůdce dosud nezvolila.

„Jsem přesvědčen, že Tomáš Podivínský je nejlepší volbou pro náš kraj, který je postižený dlouhodobě nejhorším ovzduším v rámci celé ČR,“ řekl předseda krajských lidovců Jiří Carbol. Kompletní kandidátní listinu chtějí mít lidovci hotovou do pátku, kdy se sejde krajský výbor.

Zemanovci podle krajského předsedy Martina Schuberta postaví s největší pravděpodobností do čela právě Pecinu, který by mohl být i celorepublikovou tváří kampaně. „Kandidátku ale ještě nemáme kompletní, pracujeme s nejvýraznějšími jmény lidí, kteří by měli obsadit čelní pozice,“ řekl Schubert.

Zatím stále není jasné, kdo bude lídrem ODS. Při minulých sněmovních volbách vedl stranu někdejší ministr životního prostředí Pavel Drobil. Regionální manažerka Eva Prudilová informovala, že schvalování kompletní kandidátky má ODS v plánu na 2. září. Seznamy lidí už mají v kraji sestavené socialisté a komunisté.

ČSSD povede do voleb poslanec Zaorálek, další přední místa obsadí poslanci Ladislav Šincl a Adam Rykala, který je předsedou ostravské ČSSD. Na kandidátní listině chybí krajský předseda strany a ostravský primátor Petr Kajnar.

TOP 09 si dala termín do 5. září. V čele Strany zelených s největší pravděpodobností stane náměstkyně opavského primátora Pavla Brady, která má zatím největší podporu základních organizací. Hnutí ANO podle krajského předsedy Jana Sedláčka na přípravě kandidátní listiny stále pracuje.

Reportáž Radka Wiglasze (zdroj: ČT24)