Egyptské úřady zřejmě českého turistu ze země nepustí

Káhira - Český turista, jehož žena a dcera minulý měsíc za nevyjasněných okolností zemřely v Hurghadě, kvůli vyšetřování nesmí opustit Egypt ani za nynější vyhrocené bezpečnostní situace v této arabské zemi. Dnes o tom v rozhovoru se zmíněným Čechem informovala televize Nova. Podle mluvčí českého ministerstva zahraničí není tato informace dosud oficiální, zřejmě se ale potvrdí.

„Volala mi konzulka, která mi to sdělila,“ řekl Petr K. o chystaném rozhodnutí egyptské prokuratury. Prý je „v koncích“ a nechce kvůli probíhajícím nepokojům v Hurghadě zůstat jako jediný turista. Nyní obývá hotel v centru tohoto letoviska, který by podle doporučení českých diplomatů neměl opouštět.

O povolení vycestovat z bezpečnostních důvodů kvůli vnitropolitické krizi Čech požádal prostřednictvím diplomatické nóty. Tu jeho jménem podalo české ministerstvo zahraničí. Informace o zamítavém stanovisku jsou podle Grohové neoficiální. „Egyptské úřady ale pravděpodobně žádosti nevyhoví,“ předpokládá mluvčí.

Šestatřicetiletá žena a její osmiletá dcera zemřely na konci července v hotelovém pokoji v Hurghadě. Našel je manžel a otec, který řekl, že všichni tři trpěli střevními a žaludečními problémy. Verzi o otravě z jídla ale zpochybnil ředitel nemocnice v Hurghadě, který v českých médiích řekl, že obě mrtvé měly žaludky rozleptané silným jedem. Vedle egyptské policie případ vyšetřují i čeští kriminalisté.

Egyptské úřady rozhodly, že otec rodiny musí zůstat v Egyptě a být k dispozici vyšetřovatelům. Muži byl již vrácen pas, nesmí ale po dobu dvou měsíců vycestovat ze země.