Soud potrestal vraždu bílého koně dvakrát patnácti roky vězení

Ostrava - Senát ostravského krajského soudu vynesl rozsudek nad bratry z Novojičínska Dušanem Juříčkem a Kamilem Rossi obžalovanými z vraždy svého komplice, kterého podle verdiktu v roce 2008 ubili a jeho tělo pak spálili na zahradě. Soud jim vyměřil stejný trest - každému patnáct roků vězení.

Vraždu policie odhalila, když vyšetřovala úvěrový podvod, v němž zavražděný muž figuroval jako bílý kůň. Když ho kriminalisté dlouho nemohli vypátrat, postupně došli k verzi, že se mohl stát obětí vraždy. Později přišli na stopu sourozenců a kompliců zmizelého. Jejich domněnka se potvrdila. Z vraždy je obvinili až v minulém roce.

Obžalovaný Juříček se přiznal. U soudu ale odmítl vypovídat. V předchozích výpovědích řekl, že vraždu spáchal jeho starší bratr, který muže ubil baseballovou pálkou. On se prý na vraždě nepodílel, pouze bratrovi pomohl s likvidací těla. Rossi vše popřel, řekl, že s vraždou nemá vůbec nic společného.

Podle státní zástupkyně Brigity Bilíkové je vina obou mužů bez pochybností prokázána, a to i přesto, že policisté nenašli ostatky spáleného těla. „Jeden z bratrů se přiznal. Druhý se svěřil dalšímu člověku,“ argumentovala žalobkyně.

Bratři prodali zavražděnému prostřednictvím autobazaru auto. I když byl nezaměstnaný, pomohli mu získat úvěr, který nikdy nesplácel. Vůz pak v Ostravě podruhé prodali, peníze si rozdělili. Situace se začala komplikovat, když jejich bílý kůň žádal další peníze.

Rossi podle žaloby vylákal mladého muže do garáže u rodinného domu v Novém Jičíně, kde žil s rodiči a partnerkou. Tam už čekal bratr. Začali se hádat a rvát. Senát dospěl k přesvědčení, že Rossi vzal baseballovou pálku a na nepohodlného komplice a svědka zaútočil. Muži se podařilo z garáže vyběhnout, Rossi ho pronásledoval a u plotu ho znovu udeřil. Pak ho i škrtil. Mrtvého bratři zabalili do igelitu. Tělo i všechny další důkazy celou noc pálili na zahradě, zbytky zahrabali do země. Na místě pak založili kompost, vozili tam trávu a hlínu. I proto detektivové už nic nenašli.

Reportáž Radka Wiglasze (zdroj: ČT24)