Strany vybírají lídry pro předčasné volby. Jasno mají jen komunisté

Ostrava, Olomouc - Politické strany narychlo sestavují kandidátky pro předčasné volby do Poslanecké sněmovny, které budou pravděpodobně na podzim. V Olomouckém a Moravskoslezském kraji jsou s tím nejdál komunisté, kteří si vybrali vůdce už v červenci.

Podle předsedy olomouckého krajského výboru KSČM je to tím, že odhadli, že předčasné volby zemi neminou. Komunisty Olomouckého kraje povede nynější poslanec Alexandr Černý, lídrem Moravskoslezského kraje bude poslanec Miroslav Opálka. Na předních místech bude také Milada Halíková nebo Kateřina Konečná.

Sociální demokraté z Moravskoslezského kraje si vybrali jako svou jedničku místopředsedu Poslanecké sněmovny Lubomíra Zaorálka. „Náš návrh jsme poslali do Prahy, kde by ho v pátek mělo schvalovat předsednictví strany,“ informovala tajemnice ČSSD Petra Krejčířová. V Olomouci se na návrzích z okresních organizací objevovala nejčastěji jména poslanců Romana Váni nebo Pavla Holíka.

Regionální manažerka ODS Eva Prudilová z Ostravy uvedla, že výkonná rada bude teprve schvalovat pravidla pro sestavování kandidátek. Olomoucký regionální sněm bude o kandidátech jednat 5. září. Podle předsedy regionálního sdružení Roberta Knoblocha připadá jako lídr v úvahu olomoucký primátor Martin Novotný nebo náměstek přerovského primátora Michal Zácha.

Jedničkou olomouckých lidovců by měl být místopředseda strany Martin Jurečka. V Ostravě ještě jasno nemají, podobně jsou na tom ostatní strany včetně TOP 09 nebo Strany práv občanů - Zemanovců. Do voleb půjde také nové politické hnutí Ano, které založil podnikatel Andrej Babiš. Olomoucká manažerka Petra Prchalová uvedla, že jména jsou vybrána, ale dosud není jasno o pořadí kandidátů. Na seznamu je například člen představenstva Agrofert Holding Jaroslav Faltýnek.

Vydáno pod