Důl Paskov by mohl přejít do útlumu řízeného státem

Paskov - Těžba by na Dole Paskov mohla probíhat ještě deset let a spolufinancoval by ji stát. Navrhlo to ministerstvo průmyslu a obchodu na dnešním jednání pracovní skupiny, která řeší krizi průmyslu v Moravskoslezském kraji. OKD návrh vnímá jako jedno z možných řešení.

Sami si dnes řekli, co by nejvíc potřebovali. Úvod jednání patřil zástupcům největších firem regionu a nejdéle se mluvilo o situaci těžařů.

Reportáž Radka Wiglasze (zdroj: ČT24)

Zatímco s prodejem ostravských koksoven to vypadá nadějně, o Důl Paskov zřejmě nikdo nestojí. OKD teď pro něj musí najít jiné řešení. S jedním z nich teď přišlo ministerstvo průmyslu a obchodu. Důl Paskov by začal s útlumem těžby, na kterém by se finančně podílel stát.

Znamenalo by to, že uhlí by tam horníci těžili ještě deset let. Pro 2 500 zaměstnanců dolu by to obnášelo pár let jistoty navíc. 

„Je to jedno z řešení, momentálně to zvažujeme, záležet bude hlavně na majiteli OKD,“ uvedla Jana Dronská, mluvčí Ministerstva průmyslu a obchodu ČR.

„Důl Paskov stále řešíme a o jeho osudu bychom rozhodli do konce srpna. Je to možnost,“ informoval Marek Síbrt, mluvčí, OKD.

Ministerstvo chce ještě celý tento plán dopodrobna propočítat, aby vědělo, kolik by to stát stálo a zda by stát musel Důl Paskov od OKD odkoupit.

Firmy, politici i odboráři se shodli na jednom, a to, že Sněmovna by se neměla rozpouštět, dokud nezačne definitivně platit novela o poplatcích za obnovitelné zdroje. Firmám by měla zajistit nižší odvody už v příštím roce.

„Pokud ta nevyjde, tak to opravdu bude katastrofa a problém se bude dynamizovat,“ komentoval situaci Jan Světlík, generální ředitel Vítkovice Holding a.s.

Zástupci měst a obcí chtějí, aby ministerstvo životního prostředí v rámci programu Nová zelená úsporám, podpořilo zateplování veřejných budov hlavně v Moravskoslezském kraji. Další jednání se ale teprve povedou.

Skupina se sejde znovu za dva týdny a to i přesto, že v tu chvíli bude vláda a s ní i ministr průmyslu a obchodu Jiří Cienciala, který ji vede, v demisi. Vláda zřejmě zemi povede až do listopadu.

Vydáno pod