Moravskoslezští hasiči hasí několik požárů denně

Ostrava – Extrémně suché počasí zaměstnává moravskoslezské hasiče. Lidé je volají k požárům i několikrát za den. Během posledních týdnů zasahovali u třiceti požárů obilí, strnišť, luk, lesů, křovin i jednotlivých stromů. Dvacet z nich likvidovali jen během posledních tří dnů. Příčinou je často lidská nedbalost nebo jiskry odlétávající od rozpálené zemědělské techniky.

Požáry se naštěstí zatím obešly bez vážného zranění, majetkové škody jsou však značné. Například kolem sedmi set tisíc je odhad škody, kterou způsobil oheň ve čtvrtek večer ve Svobodných Heřmanicích na Bruntálsku. Od zadřeného a přehřátého ložiska tam začal hořet balíkovač slámy. Půlmilionovou ztrátu mají i zemědělci z Fulneku. Vzplál tam oheň, který zasáhl čtyřicet hektarů pole, strniště, les a louky.

„Letošní sucho jde ruku v ruce se žněmi. Při takovém počasí je docela velká pravděpodobnost, že při tření kovu kombajnu či traktoru o kov či kámen může vzniknout jiskra a ta může způsobit velké škody,“ vysvětloval mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Kůdela. Dalším nebezpečím je podle něho lidská nedbalost. „Velkou škodu může napáchat nedopalek cigarety odhozený na okraj pole či lesa nebo špatně uhašené ohniště v přírodě. Riskantní je i pálení suchého zahradního odpadu a vypalování trávy,“ připomenul hasič.

Moravskoslezští hasiči vyjeli od začátku srpna k celkem devadesáti požárům. Hořelo všechno možné – lesy a pole, také budovy, auta, kontejnery, popelnice i potraviny v kuchyni.

S extrémním suchem bojuje celá republika.