Hroby z doby železné objevili archeologové u Lipníku nad Bečvou

Lipník nad Bečvou - Žárové pohřebiště našli archeologové při průzkumu lokality, kterou v budoucnu protne dálnice D1. Nález je podle odborníků unikátní v tom, že odkryli celé pohřebiště. To se totiž povede jen málokdy. V hrobech přitom byly kromě uren i nádoby na potraviny a kovové předměty.

Na poli u Trnávky nedaleko Lipníku nad Bečvou objevili archeologové hroby z doby železné. Zatím jich odkryli šedesát.

V každé hrobové jámě našli odborníci různé množství kovových nádob. Ne do všech ale naši předkové spálené pozůstatky zemřelých umístili.

„Část kosterních pozůstatků, spolu s popelem a dřevěnými uhlíky, vsypali na dno hrobové jámy. Až teprve na tuto vrstvu uložili jednotlivé nádoby,“ uvedl antropolog Lukáš Šín.

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)

Kromě nádob objevili archeologové v hrobových jámách taky zkorodované železné čepele, kterými si naši předkové upravovali vlasy a vousy. Ležely tady i jehlice na sepnutí oděvu.

Archeologové budou tuto lokalitu prozkoumávat ještě asi dva týdny. Kdy přesně je vystřídají stavbaři, zatím není jasné.

Archeologický průzkum totiž předchází stavbě části dálnice D1 mezi Přerovem a právě Lipníkem nad Bečvou. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže ale v červnu tendr na dostavbu pozastavil.

„Jeden z uchazečů o tuto stavbu se odvolal. My nyní musíme počkat, dokud tento úřad nerozhodne. Pokud bychom měli začít stavět na základě výsledku ÚOHS, tak se předpokládá, že to bude nejdřív na jaře příštího roku,“ informoval Martin Novák, tiskový mluvčí ministerstva dopravy.

Úplně na počátku je pak dostavba posledního úseku D1 mezi Říkovicemi a Přerovem. Tady se teprve připravují výkupy pozemků. Nová silnice by přitom výrazně ulevila především kamionovou dopravou těžce zkoušenému Přerovu.