Policie zadržela muže, který prodával drogy přes internet

Český Těšín - Čtyřiceti čtyřletého Poláka, který přes internetové stránky nabízel syntetické drogy jako sběratelské předměty, zatkli policisté. V pronajatém bytě v Českém Těšíně měl překladiště drog, které poštou rozesílal nejméně sto pravidelným zákazníkům. Podle kriminalistů šlo o pokračování takzvaných Amsterdam shopů, které před třemi lety v Olomouci a na Ostravsku nabízely syntetické drogy jako sběratelské suvenýry.

Inspiroval se Amsterdam shopy a okopíroval jejich obchodní taktiku. Čínskou syntetickou náhražku marihuany a pervitinu nabízel na internetu jako suvenýry.

Reportáž Jiřího Loučky (zdroj: ČT24)

„Nový trend vidím v tom, že pachatelé se již neorientují na kamenné obchody. Zjistili, že policie dokáže účinně zasáhnout, tudíž utíkají do anonymního prostředí internetu,“ informoval Radovan Vojta, velitel Kriminální policie Ostrava.

Recidivistu z Polska zatkli policisté ve chvíli, když šel na poštu poslat svým zákazníkům dvacet pět balíků s drogami. Doma měl celkem dvacet kilo drog.

Gram prodával za přibližně dvě stě padesát korun. Syntetické drogy, se kterými obchodoval téměř dva roky sice nejsou na seznamu zakázaných látek, podle vyšetřovatelů ale musel vědět, že neprodává suvenýry. Obvinili ho z šíření toxikomanie.

„Nikdy nemůže vědět, jaké chemikálie látky obsahují a jaké zdravotní komplikace mohou způsobit,“ varovala Monika Filipová, kontaktní pracovník pro narkomany, Renarkon, o.p.s.

Obviněný kriminalistům zatím odmítá cokoliv říct. Policisté, které kromě jiného čeká výslech sto dealerových zákazníků, chtějí případ uzavřít do konce roku.