Vlak smrti vjel do Studénky před pěti lety. Viníci nejsou potrestáni

Studénka - Dnes uplynulo pět let ode dne, kdy se ve Studénce zřítil na koleje silniční most a vzápětí do něho narazil mezinárodní rychlík Comenius jedoucí z Krakova do Prahy. Viníci jednoho z nejhorších železničních neštěstí v české historii nejsou potrestáni. Osm cestujících zemřelo, desítky dalších utrpěly různě těžká zranění i celoživotní traumata. Tomu, aby se s prožitými hrůzami dokázali lépe vyrovnat, brání i to, že se zatím nedočkali spravedlnosti. Obžalovaných, kteří měli na starosti opravu mostu, je deset. Kdo zavinil jeho pád, kdo zanedbal kontrolu, kdo je zodpovědný za to, že stavebníci pracovali za neomezeného provozu na dráze, ale stále není jasné. Soudní proces začal před dvěmi roky, konec je v nedohlednu.

A to také trápí oběti neštěstí, které se tuto sobotu sejdou přímo na místě tragédie - u památníku pod železničním nadjezdem ve Studénce.

Oběti se sejdou u památníku

„Chápu, že je to složitý případ, ale pět let je moc. Čas viníkům nahrává a nám brání se s tou hrůzou vyrovnat a začít normálně žít. Viníci by měli být pojmenováni,“ říká zdravotní sestra Naděžda Tomčíková, která tehdy seděla ve druhém vagónu a jako první začala ošetřovat raněné. A byla také iniciátorkou prvního setkání obětí a pozůstalých rok po havárii. „Domluvili jsme se, že se budeme dál občas scházet. Pozvali jsme opět i polskou stranu, nevím ale, kolik nás bude,“ říká Tomčíková, která je také předsedkyní občanského sdružení Comenius 2008 Studénka. To mimo jiné shánělo peníze na památník odhalený při třetím výročí nehody. Potvrdila, že dokud neskončí trestní řízení, oběti se nemohou domoci dalšího odškodnění. Kompenzaci zatím dostali pouze od Českých drah.

„Moje pocity jsou i po pěti letech pořád stejné. Stále mi pomáhá, když o tom mohu s někým mluvit, stále jsem to nevstřebala. Beru antidepresiva a kdykoliv se stane něco podobného, prožívám to znovu, je mi hrozně úzko,“ říká žena. Dodává, že nechápe, jak někdo může s takovou vinou vůbec žít.

Program setkání ve Studénce je jednoduchý. „Sejdeme a budeme hovořit o společných tématech. Pak si zajdeme na oběd,“ říká žena, která případ sleduje i u soudu. „Nejhorší zážitek pro mne byl výslech Jiřího Šindeláře, který vlak řídil. Zatímco obžalovaní jednoduše odmítli vypovídat, jeho u soudu podrobili tvrdému výslechu. Bylo mi ho líto,“ říká.

Šindelář, který je nyní starostou středočeské obce Strančice, tehdy stihl v posledních vteřinách snížit pomocí rychlobrzdy rychlost vlaku ze sto třiceti pěti kilometrů v hodině na devadesát a podle odborníků tím zachránil mnoho životů. V poslední chvíli před nárazem se schoval do strojovny a přežil, i když se zraněními na těle i duši. K práci strojvůdce už se nedokázal vrátit a těžce nese, že spravedlnost se tak vleče. „Je to ostuda,“ říká hrdina tragické nehody.

Žádné průtahy, říká šéf soudu

Jen vyšetřování trvalo dva roky. Hlavním materiálem obžaloby jsou znalecké posudky Stavební fakulty VUT Praha. Vyšetřovací tým řídil kriminalista Jiří Jícha, který v srpnu 2008 obvinil první dva inženýry.

Státní zástupce nakonec obžaloval z obecného ohrožení celkem deset lidí. Pět jich je ze společnosti Bögl a Krýsl, která tehdy posunovali opravenou konstrukci zpátky nad koridor, tři z firmy ODS-Dopravní stavby Ostrava, která byla hlavním dodavatelem opravy. Před soudem stanul také úředník krajské správy silnic a jeden živnostník. Investorem byl Krajský úřad Moravskoslezského kraje.

Případ má na starosti Okresní soud v Novém Jičíně. Jeho předseda Karel Hanzelka odmítá jakékoliv průtahy. Senát v čele se soudcem Jaromírem Pšenicou nicméně zasedal naposledy v listopadu 2011. Několikrát zrušil termín pokračování. Loni nemuseli obžalovaní před soud ani jednou. Vedle složitosti případ komplikuje velký počet obviněných a jejich obhájců. Například plánovaný červnový termín musel soudce zrušit, protože dva obhájci se omluvili. Přelíčení by mělo pokračovat v září.

„Poslední prodlevu zavinila snaha získat data smazaná z počítače jednoho z obžalovaných. To se nejprve nedařilo. Když se to povedlo, chtěli se s nimi seznámit i další znalci,“ vysvětloval Hanzelka.

Setkání obětí a pozůstalých ve Studénce začíná v sobotu hodinu po poledni.