Důsledky veder mají na svědomí více kolapsů i utonulých

Moravskoslezský kraj - Více výjezdů záchranářů ke kolapsům z horka a více utonulých. I takové jsou důsledky vlny veder. Podle vodních záchranářů jsou lidé neopatrní a přeceňují své síly.

Policisté a vodní záchranáři vytáhli z vody tělo čtyřicetiletého muže ze Slovenska, který se v Hlučíně utopil v neděli. Během týdne to byl už druhý plavec, který tady přecenil své síly a zemřel.

„Od 1. července do včerejšího dne záchranná služba zasahovala u pěti tonutí, loni to byl dva případy,“ informoval Petr Lang, mluvčí záchranné služby MS kraje.

Reportáž Terezy Krumpholzové (zdroj: ČT24)

Až čtyřicet procent návštěvníků přijíždí na štěrkovnu v Hlučíně z Polska a mnozí z nich se chovají neukázněně.

„V noci se jdou koupat na místa, která jsou určena k rybolovu. Občas podcení noční koupání a dochází k utonutí,“ uvedl Ronald Uvíra, vedoucí plavčík Vodní záchranné služby Hlučín.

Ke kolapsům z vedra vyjíždí letos krajští záchranáři mnohem častěji než loni. Letos zaznamenali pět set osmdesát jedna kolapsových stavů a o šedesát sedm pacientů více než loni.

Teplé počasí láká k vodě ale i zloděje.

„Jde o krádeže odložených věcí pod dekou či ručníky,“ informovala Gabriela Holčáková, mluvčí PČR, Ostrava.

Přesné statistiky krádeží na plážích a koupalištích si policisté nevedou. Lidé jsou ale podle nich letos opatrnější a své osobní věci si více hlídají.