Exporadce Bartáka: Šéf tatry mluvil o 20 milionech

Brno – V kauze bývalého šéfa kopřivnické automobilky Tatra Ronalda Adamse podezřelého z korupce, kterou projednává Městský soud v Brně, vypovídal Bartákův bývalý poradce David Průša. Potvrdil, že Adams mluvil s Bartákem o dvaceti milionech a o fondu pro navýšení státní zakázky pro Tatru. Souvislosti však neslyšel. U soudu však vyjádřil lítost, že prý Bartákovi radil, aby s tím nešel na policii, protože by to podle něho nestačilo na zahájení trestního řízení.

Podle státního zástupce Adams nabídl roku 2009 někdejšímu ministrovi obrany Martinu Bartákovi na zbrojařském veletrhu Ident v Brně dvacet milionů za získání zakázky pro českou armádu. Hájí se tím, že jen testoval situaci, protože mu lobbista Michal Smrž předtím údajně tlumočil vzkaz z „vyšších míst“, že pokud udělá nabídku, zajistí Tatře dokončení zakázky na dodávku terénních vozidel za téměř tři miliardy. Z korupce ho obvinil právě Martin Barták, který byl v té době náměstkem ministra. Kvůli podezření z korupce v souvislosti s touto zakázkou je obžalovaný i sám Barták, kterého státní zástupce viní z toho, že si americkému vedení Tatry řekl o pět milionů za to, že zahladí problémy, které mohly údajně vést k vypovězení kontraktu.

Bývalý ministr obrany
Zdroj: ČT24

Bartákův tehdejší poradce Průša vypovídal, že slyšel jen část klíčového rozhovoru na veletrhu. Z toho, co zaslechl, nevyplynulo jasně, zda šlo o nabídku úplatku za navýšení státní zakázky pro automobilku. Líčil, že se dostal do těsné blízkosti obou mužů náhodou, když fotografoval exponáty. Zaslechl prý, jak Adams zmiňuje dvacet milionů korun a slovo fond. „Adams Bartákovi sdělil, že má speciální fond dvacet milionů pro navýšení státní zakázky pro Tatru,“ řekl u soudu Průša. Barták ho prý odkázal na řádné výběrové řízení. „To já jsem Bartákovi poradil, aby se s věcí neobrátil na policii, protože nabídka byla příliš nekonkrétní. Jako bývalý policista jsem byl přesvědčený, že by to na zahájení trestního řízení nestačilo,“ řekl přes soudem Průša. Prohlásil, že si uvědomuje, že to byla chyba.

Jana Špaková, asistentka tehdejšího náměstka ministryně obrany Martina Bartáka
Zdroj: Václav Šálek/ČTK

Setkání Adamdse s Bartákem v Brně popsala také někdejší Bartákova asistentka Jana Špaková, která náměstka na veletrhu rovněž doprovázela. Potvrdila jen, že oba muži spolu krátce hovořili a uvedla, že Barták byl prý ze setkání rozladěný.