Vědci zkoumají vliv špatného ovzduší na geny karvinských dětí

Karviná - V karvinské nemocnici začíná výzkum na téma špatné ovzduší a jeho vliv na zdraví novorozenců. Zájemkyním a jejich potomkům se odebere řada vzorků krve i moči, které se budou následně zkoumat. Aby se ženy mohly výzkumu zúčastnit, nesmějí ale kouřit. Údaje z Karviné vědci porovnají s údaji ze znečištěním méně zatížených Českých Budějovic. Akademici pak budou děti první roky jejich života sledovat, aby zjistili, jak jsou geny ovlivněny.

Hodnoty jemného polétavého prachu v Karviné v zimě často mnohonásobně překračují limity. Problém je ale i třeba se škodlivými karcinogenními látkami. Akademici z Ústavu experimentální medicíny Akademie věd si proto zvolili nemocnici právě v této oblasti, aby zjistili, jak moc tyto špatné podmínky ovlivňují zdraví právě narozených dětí. 

Do výzkumu se má v létě zapojit na 100 matek, dalších 100 pak v zimě, výsledky budou porovnány. „Výzkum začal včera, již jsme oslovili jednu maminku, která reagovala příznivě – doplnila dotazník a se vším souhlasila,“ uvedla lékařka Tereza Bartošáková. 

Ženy se výzkumu mohou zúčastnit jen za určitých podmínek. Musejí si kupříkladu odpustit cigarety. „To je tu velký problém, protože nám tu velká část maminek kouří,“ poznamenala Bartošáková s tím, že takové ženy jsou potom automaticky vyřazeny. 

Co ženy čeká? 

Matkám je nejprve nasvícen účel studie, pak musejí podepsat informovaný souhlas a vyplnit mateřský dotazník. Následně je ženám před porodem odebrána krev a moč. „Při porodu odebereme pupečníkovou krev, pak se ještě odebere moč miminka a mateřské mléko,“ popsala proces lékařka. Vzorky se poté analyzují v Karviné i Ústavu experimentální medicíny. „Tam se zjistí, jaký vliv má znečištěné prostředí na expresi genů,“ konstatovala Bartošáková. 

obrázek
Zdroj: ČT24

Analyzovat se navíc budou na škodlivé látky i vzorky jídla, které budou týden před předpokládaným termínem některé budoucí matky shromažďovat. 

Lidé před smogem prchají do hor – alespoň o víkendech 

Špatné ovzduší je na Karvinsku velké téma. Třeba pro rodiče malých dětí to v zimě znamená být často raději doma a vycházet na ulici co nejméně. Smogové sezony přitom trvají třeba měsíc v kuse, rodiče proto mívají problém vymyslet program. Řada lidí alespoň volí víkendy v horách.

Vydáno pod