Fakultní nemocnice v Ostravě má novou biobanku

Ostrava – Biobanka, to je pracovní název pro nové pracoviště ve Fakultní nemocnici v Ostravě. Jejím cílem je nasbírat co nejvíce biologických vzorků od pacientů v Moravskoslezském kraji. Ty budou v budoucnu sloužit lékařům k výzkumu a pacientům k rychlejší diagnostice konkrétních nemocí. Jedná se o první takovou laboratoř v kraji.

Krev, plazma, sérum nebo sliny patří mezi cenné vzorky biobanky v Ostravě. Materiál, se kterým nemocnice pracuje, se nelikviduje, ale skladuje a následně využívá pro výzkumné účely.

„Představte si nádor, vy máte podezření a nevíte, jestli ten váš nádorový marker je ten pravý. Zapátráte v počítači  biobanky, porovnáte tři sta vzorků pacientů se stejným onemocněním a podstatné informace zjistíte hned,“ komentoval nové možnosti Roman Hájek, přednosta Kliniky hematoonkologie, FNO.

Reportáž Nadi Chattové (zdroj: ČT24)

Do hlubokomrazících boxů se vejdou tisíce vzorků, zatím jich má ostravská biobanka prvních čtyři sta.

K některým odpovědím stačí vědcům deset vzorků a k těm složitým jich potřebují i několik tisíc. Proto teď v Ostravě probíhá první pečlivé sbírání a skladování cenných materiálů.

„Jedná se o hematoonkologické pacienty, od kterých odebíráme buď kostní dřeň, nebo periferní krev. Teď jsme rozšířili odběry na leukémii, na lymfomy,“ upřesnila Petra Vrublová, zdravotní laborant, Ústav klinické hematologie, FNO.

Biobanka je ve světě součástí každé velké nemocnice, která má svoji výzkumnou skupinu. I ta Ostravská se už zapojila do několika projektů v rámci Evropské unie. Cenné vzorky by tak v budoucnu mohly přispět i k výzkumu v oblasti životního prostředí nebo toxikologie.