Ministr průmyslu navštívil horníky ve Staříči. Nic jim neslíbil

Staříč – Na Důl Paskov se přijel dnes osobně podívat ministr průmyslu a obchodu Jiří Cienciala. Vlastník dolu, společnost OKD, ho chce prodat, což se mu nedaří. V ohrožení je tak 2 500 tisíce zaměstnanců firmy. Konkrétní návrh pomoci ze strany vlády ale nepřišel.

Před pěti lety sfáral do Dolu Paskov expremiér Jiří Paroubek. Sbíral body před volbami a sliboval horníkům lepší důchody. Teď už tady havířům nejde ani tak o penzi, jako o to, aby neskončili na úřadu práce. A ani další politik, ministr průmyslu Jiří Cienciala, nic konkrétního neřekl. O tíživé situaci OKD jednal s jejím vedením a odboráři téměř hodinu. „To musíme řešit v kontextu celé ekonomiky a globálního prostředí. I v takovém světle, že dneska ve Spojených státech i s dovozem je lacinější uhlí než u nás v Česku,“ řekl Jiří Cienciala.

Vedení OKD schůzku s ministrem průmyslu a obchodu nechtělo komentovat. Znovu se sejdou za deset dní, kdy firma přinese návrhy vlastních opatření. Teprve pak by vláda jednala o možné pomoci OKD. „My se s tím budeme seznamovat podrobně, jakmile budeme mít dostatečné penzum informací pro nějaké rozhodnutí, určitě to sdělíme světu,“ dodává Cienciala.

OKD chce Důl Paskov prodat od začátku června. Zatím ale nenašla kupce, v krajním případě hrozí i útlum těžby. Z nejmladší šachty v OKD vyvezli první vozík uhlí v roce 1971. Uhlí v zemi zůstává ještě přes 20 milionů tun.

Reportáž Radka Wiglasze (zdroj: ČT24)

Jenomže pro OKD je těžba ve více než kilometrové hloubce nevýhodná. Náklady na vytěžení jsou vyšší než za kolik ho prodá, a tak teď odbory čekají na rozhodnutí o osudu dolu. A také na reakci vedení firmy na poslední návrh kolektivní smlouvy. Věří, že se vyjádří už příští týden.

Vydáno pod