Policie pomáhá chránit cyklistům kola

Ostrava – Cyklisté z Ostravy si jako první v Česku mohou nechat označit svá kola novou technologií. Forenzní kapalina je výjimečná tím, že je na označeném předmětu vidět jen pod UV lampou. Pokud se takto označené kolo ztratí či dojde k jeho odcizení, bude se moci vrátit rychleji k právoplatnému majiteli. Hned první den využilo novou technologii na 60 cyklistů.

Moravskoslezský kraj patří v počtu krádeží kol k nejhorším v republice, jen v Ostravě stoupl jejich počet v prvním pololetí oproti loňsku o 100 procent. Proto se městská policie rozhodla kola lépe evidovat. 

Samotnému nanášení tzv. syntetické DNA předchází vyfotografování kola a popis jeho stavu. Moderní evidence k nám ze světa dorazila s desetiletým zpožděním. „Kola se označují roztokem na bázi lepidla, který má v sobě UV složku a plastové mikrotečky. Ty potom nesou na svém těle nápis Městská Policie Ostrava a specifický kód,“ říká Jaromír Kolařík z Městské policie Ostrava.

Policisté slibují, že po případné krádeži budou taková kola hůře prodatelná. Evidence je pro cyklisty nad 15 let zdarma. Syntetická DNA se nanáší na kolo na 7 míst, celý proces trvá zhruba 10 minut.

„Když vezmeme v potaz, že asi jenom 10 procent kol ukradených se vrátí k majiteli, tak si myslím, že toto označení má určitý význam,“ dodává Kolařík.

Reportáž Lucie Křížkové (zdroj: ČT24)

Značit přímo na cyklostezkách by se mělo v průběhu měsíce srpna ještě desetkrát. Od září už budou muset cyklisté přivézt svá kola do centra prevence Městské policie v Ostravě-Hrabůvce.