Městské byty v Bohumíně se připojují na nový teplovod

Bohumín - Ačkoliv venku teploty stoupají ke třicítce, obyvatelé ve více než 150 bytech v Bohumíně řeší už další topnou sezónu. Plynová kamna jim tam město mění za ústřední topení napojené na elektrárnu v Dětmarovicích. Domácnosti by tak měli ušetřit tisíce ročně. Město to bude stát sedmdesát milionů i kvůli tomu, že musí měnit i celé dispozice svých bytů.

Václav Bukovský žije v jednopokojovém bytě v Bohumíně. Ještě před měsícem se sprchoval téměř uprostřed kuchyně hned vedle sporáku. Teď má v bytě řemeslníky, prach a přišel o balkón, kde bude mít konečně koupelnu. To vše kvůli novému ústřednímu topení. Věří ale, že ústřední topení byt lépe vytopí a zanikne i plíseň, která se v minulosti objevovala.

Podle Lucie Balcarové, mluvčí bohumínské radnice, by domácnosti mohly ušetřit za teplo při průměrné roční spotřebě až 4000 korun. Do tří let by teplem z elektrárny v Dětmarovicích mělo topit 4000 domácností v městských bytech.

Reportáž Radka Wiglasze (zdroj: ČT24)

Nový teplovod dokončili ve městě před dvěma roky. Za půl miliardy ho postavil ČEZ. Město tak mohlo zrušit ve svých domech kotelny a slibovalo velkou úsporu obyvatelům. Ale za teplo z Dětmarovic zatím platí víc než Orlová. Tam totiž domácnosti zaplatí ročně průměrně o dva tisíce míň.

Město doufá, že by cena mohla klesnout díky nižší ceně uhlí a po připojení všech městských bytů.