Mládě orla skalního z Libavé se učí létat

Libavá - První mládě orla skalního, které se po sto letech narodilo na našem území, už se učí létat. Poprvé by se nad vojenský prostor Libavá, kde orlí rodina hnízdí, mělo vznést do čtrnácti dnů. Ochranáři se o něj bojí, proto jsou dvacet čtyři hodin denně v pohotovosti.

Na narození Anežky čekali ornitologové roky, teď sledují každý její krok. Badatelé tak zjistili, že mládě už trénuje křídla a snaží se napodobovat rodiče. Svět ale zatím sleduje jen z dvaceti tří metrů vysoko umístěného hnízda.

Reportáž Moniky Bezuchové (zdroj: ČT24)

Kde se tady ve vojenském prostoru hnízdo nachází, ornitologové úzkostlivě tají, navíc ho mají dvacet čtyři hodin pod dozorem.

„Jednak máme kamerový systém, jinak systém elektronického zabezpečení, jednak jsme tam fyzicky,“ uvedl Petr Orel, vedoucí, Záchranná stanice Bartošovice na Moravě.

Lidé, kteří se návrat orla do České krajiny usilují se, bojí hlavně lidí. Zejména myslivci se údajně zasloužili na počátku 20. století o jejich vyhubení.

„Protože jde o dravé ptáky, myslivci v zájmu ochrany o zvěře, o kterou pečují, chtěli vyhubit dravce,“ uvedl ornitolog Jiří Šafránek.

Malá Anežka má 70 dní. Stejně staré je i mládě o něco menšího druhu, orla stepního, které se vylíhnulo v olomoucké ZOO.

Mláďata jsou v tomto věku už jsou plně opeřená, ale jsou ještě pořád závislí na rodičích, nejsou si sami schopni lovit potravu.

Sledování orlí rodiny už přináší odborníkům nové poznatky. Vypozorovali, že tito dravci mají silně vyvinuté sociální chování. Vědí o sobě i na velké vzdálenosti a svým způsobem mezi sebou komunikují.