Rusnovkova vláda odmítá vracet poplatky znečišťovatelů krajům

Ostrava - Vláda Jiřího Rusnoka odmítla návrhy Moravskoslezského kraje, aby většinu poplatků za znečištěné ovzduší dostávaly regiony a aby úředníci mohli kontrolovat, čím lidé topí v domácnostech. Stanovisko kabinetu je ovšem pouze doporučením pro Sněmovnu.

Kraj požaduje, aby devadesát procent příjmů z poplatků za znečišťování ovzduší dostávaly kraje a jen zbytek státní rozpočet. Státní fond životního prostředí by tak z částky vybrané od průmyslových podniků nezískal ani korunu. Vláda se shodla, že by to narušilo podstatu fungování tohoto fondu. Podle premiéra by změna mohla v kombinaci financováním z národních a evropských zdrojů kraji přinést nakonec méně peněz.

„Nyní dostane kraj násobně více, než se vybere na poplatcích,“ uvedl premiér Jiří Rusnok. Zároveň upozornil, že účelem regulace je, aby znečišťovatelé vypouštěli co nejméně škodlivin. „Cílem tedy je, aby se nevypouštěly žádné škodliviny a neplatily žádné poplatky,“ prohlásil.

Moravskoslezské zastupitelstvo návrh zdůvodňuje tím, že většina poplatků za znečišťování v regionech se do nich nevrací. Tvrdí, že kraje jsou schopny výnosy použít efektivněji, neboť znají dobře místní poměry. Fond podle nich třeba předloni získal na poplatcích přes čtyři sta třicet milionů korun, přičemž z Moravskoslezského kraje přišlo přes sto deset. Výdaje do ovzduší ale podle hejtmanství dosáhly jen sto sedmdesáti milionů korun pro celou republiku.

Rusnok nicméně oznámil, že vláda uložila ministrovi životního prostředí, aby vymyslel systém, který by odrážel návrh Moravskoslezského kraje, a to především po roce 2016, kdy bude méně peněz z evropských zdrojů.

Vláda odmítá i kontrolu domácností

Kraj rovněž požaduje rozšíření kontroly na otop v domácnostech, aby mohl ověřovat, zda lidé využívají staré kotle na tuhá paliva i ke spalování odpadů, což se těžko prokazuje. Nyní mohou úředníci využívat ke kontrole jen metodu měření tmavosti kouře. Samotné kotle mohou kontrolovat pouze v prostorách pro podnikání.

„Tento návrh byl opět dobře míněný, ale problematický, protože by znamenal prolomení ústavní ochrany domovní svobody. Uložili jsme ministrovi životního prostředí, aby hledal účinné nástroje na kontrolu topenišť, ale takové, které by neprolamovaly základní lidské svobody, které chrání ústava,“ vysvětlil premiér.

O umožnění kontrol kotlů v domácnostech se debatovalo ve Sněmovně už předloni v souvislosti s návrhem nového zákona o ochraně ovzduší. Ministerstvo životního prostředí ale nakonec ustanovení do normy nevložilo kvůli prolomení domovní svobody. Tím argumentují i tvůrci předkládací zprávy. Novela navíc podle nich nestanoví ani podmínky kontroly a způsob, jakým by se spalování nepovolených paliv zjišťovalo a prokazovalo.