Hlavní aktéři metanolové kauzy zůstávají ve vazbě

Zlín - Zlínský okresní soud prodloužil vazbu dvěma z trojice hlavních aktérů metanolové kauzy. Za mřížemi tak zůstávají údajný hlavní míchač otráveného alkoholu Rudolf Fian z Karvinska i jeho komplic, majitel firmy Carlogic z Řitky u Prahy Tomáš Křepela, informoval zlínský státní zástupce Roman Kafka. Údajnému hlavnímu distributorovi otráveného alkoholu, Jiřímu Vaculovi ze Zlínska, soud prodloužil vazbu již dříve.

Muži jsou obviněni z obecného ohrožení, hrozí jim 12 až 20 let vězení, případně i výjimečný trest včetně doživotí. Kromě nich jsou z obecného ohrožení obviněni další čtyři lidé, kteří toxický alkohol dále distribuovali. Ti jsou stíháni na svobodě.

V hlavní, takzvané zlínské větvi kauzy, je celkem stíháno 32 lidí. Podle Kafky skončí vyšetřování hlavní větve případu v létě. Policie už vyslechla několik stovek svědků i obviněné. Nadále se pracuje se na znaleckém posudku. Ten se týká 116 poškozených z loňského roku, u nichž je důvodné podezření, že zemřeli či byli intoxikováni metyalkoholem. Jedná se o 39 zemřelých a 77 dalších kontaminovaných osob z České republiky a ze Slovenska.  

Alkohol
Zdroj: Jitka Horázná/ČTK

Další obviněné vyšetřují policisté pod dozorem jiných státních zastupitelství v celém Česku. Celkem bylo obviněno přes 70 lidí, většina z ohrožování zdraví závadnými potravinami. Několik úmrtí po požití metanolu zaznamenali lékaři i letos, tyto případy se však již vyšetřují mimo hlavní část kauzy.   

Za méně závažný případ již padla podmínka

Metanolová aféra vypukla loni 3. září. Méně závažné případy se již dostaly k soudu. Dvaapadesátiletý muž dostal před časem od zlínského okresního soudu 8 měsíců vězení s odkladem na dva roky. Od neznámého člověka koupil pět litrů lihu v neoznačených láhvích, z nich pak vyrobil vodku. Jednu láhev prodal. Starší žena, která alkohol vypila, přestala vidět a skončila v nemocnici.