Sucho trápí hasiče, zemědělce i lesní hospodáře

Moravskoslezský Kraj - Požáry hrozí na celém území České republiky. Hasiči jsou připraveni na více zásahů a upozorňují lidi, aby nerozdělávali ohně ve volné přírodě a neodhazovali nedopalky.

Revírník Tomáš Šlonc v Bělském lese obchází pravidelně svůj rajon. Kontroluje, jestli někdo neodhazuje nedopalky nebo nezakládá oheň. Je zvýšené riziko požáru a někteří lidé přesto rozdělávají oheň.

Reportáž Terezy Krumpholzové (zdroj: ČT24)

Ohroženy jsou mladé porosty, kde je velké množství trávy. Někdo odhodí nedopalek a může dojít k požáru. Je jasně vidět, co teplo dělá s půdou. Je suchá a popraskaná.

Jaromír Kublák vlastní rodinou farmu ve Fryčovicích. Vedro a sucho mu ztěžuje práci a podepsalo se i na úrodě pšenice. „Čekali jsme větší úrodu, a to asi o tunu z hektaru,“ uvedl farmář Jaromír Kublák.

Kvůli suchu vydali meteorologové upozornění na zvýšené riziko vzniku požárů. Hasiči jsou připraveni, že budou v následujících dnech opouštět základnu mnohem častěji.

Podle slov mluvčího moravskoslezských záchranářů je velkým rizikem i rozdělávání ohně na zahrádkách, protože ohniště často bývají blízko hořlavých materiálů.

Hasiči doporučují, aby lidé, pokud už budou rozdělávat oheň na zahradě, měli po ruce minimálně jeden až dva kbelíky s vodou nebo pískem.

Vedro a s ním i spojené extrémní suchu vydrží podle meteorologů nejméně do konce týdne. V pátek by se mělo ochladit a může přijít i déšť.