Kauzu údajné korupce bývalého ministra Bartáka přebírá Praha

Brno, Ostrava - Případ údajné korupce bývalého ministra obrany Martina Bartáka a zbrojaře Michala Smrže bude místo Krajského soudu v Ostravě řešit Městský soud v Praze. Nejvyšší soud rozhodl o přesunu kauzy. „Důvody spočívají v rychlosti a hospodárnosti řízení,“ řekl dnes mluvčí soudu Petr Knötig. Vysvětlil, že většina svědků bydlí v Praze.

Změnu navrhli soudci ostravského krajského soudu. Žaloba je hotová už od ledna, její projednávání však nejspíš hned tak nezačne. Po přesunu kauzy musí nastudovat spis nový soudce.

Barták se Smržem podle vyšetřování požadovali od představitelů Tatry úplatky za vyřešení problémů, které firma měla při dodávce pro českou armádu. Barták chtěl údajně pět milionů dolarů, což je v přepočtu přes osmdesát milionů korun.

obrázek
Zdroj: ČT24

Smrž, který ale nebyl schopen své sliby splnit, podle policie požadoval nejprve sto milionů korun, později slevil na dvacet. Barták naopak z korupce obvinil Adamse, který v Bartákově kauze vystupuje jako svědek. Proces s Adamsem začal u brněnského městského soudu 6. června, pokračovat bude v úterý.

Pokud by se prokázala vina Adamse, hrozí mu rok až pět let ve vězení. Barták je ohrožen trestní sazbou pět až dvanáct let vězení.

Vyšetřování armádního nákupu vozidel Tatra dosud dozoroval státní zástupce Dušan Táborský z Ostravy. Obviněný Barták podal na jaře na Táborského žalobu na ochranu osobnosti kvůli jeho výrokům v médiích. Později ji ale stáhnul. Táborský řekl, že nemůže ukončit vyšetřování případu, neboť Barták opakovaně nepřišel vypovídat. Zdůraznil, že obviněný Barták, tedy bývalý lékař, se neustále omlouvá zdravotní indispozicí.