Na místě židovské synagogy v Opavě stojí nový památník

Opava – Památník připomíná události „křišťálové noci“ z 10. listopadu 1938, kdy došlo na mnoha místech říše k rozsáhlým protižidovským pogromům. Synagogu tu noc nacisté vypálili. Ve své době přitom byla jednou z nejvzácnějších staveb svého druhu.

Břetislav Tůma nezná osud opavské synagogy jen z historických výkladů a knih, ale také z vyprávění svého dědečka. A právě pan Tůma byl jedním z těch, díky kterým teď na místě bývalé synagogy stojí nový památník.

Reportáž Venduly Horníkové (zdroj: ČT24)

„Můj děda, který tady v třicátém osmém roce, když byla synagoga vypálena, byl jako profesionální hasič, vzpomínal, že jim bylo zakázáno synagogu hasit,“ uvedl Břetislav Tůma.

Na místo, kde synagoga přes čtyřicet let stála, se potom Břetislav Tůma dlouhá léta díval z oken Slezské univerzity. Nakonec se inspiroval v malé německé vesnici, kde v místě vypáleného kostela znovu postavili alespoň jeho zbytky. Po vypálení synagogy z ní zbylo jen pár cihel. A právě ty budou u památníku ležet.

Památník vyšel na víc než tři sta tisíc korun. Plánoval se skoro patnáct let. Zítra se slavnostně odhalí.

Podle jednoho z prvních nápadů měl být pomník ze železa, nakonec je ale z afrického kamene. Jeho barva tak teď odpovídá původní barvě synagogy. 

Vydáno pod