Práce na revitalizaci Plumlovské přehrady finišují

Plumlov - V Plumlově na Prostějovsku finišují práce na revitalizaci tamní přehrady. Stavební firma v současné době dokončuje opravy koruny hráze a dodělává dláždění částí, které budou pod vodou. Po nádrži se navíc pohybuje obojživelná sekačka, která zbavuje dno trávy. Napouštět vodu začne Povodí Moravy v srpnu.

Vozítko s dutými válci na bocích čile brázdí vodu na dně přehrady u Plumlova. Pomocí sekačky, upevněné na rameni v přední části, seče trávu, která tu během prací na revitalizaci vyrostla.

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)

Na samotné hrázi finišují práce na opravách její koruny. Dělníci navíc dláždí návodní líc nádrže.

„Kamenná dlažba se dělá z původních kamenů, které už na hrázi byly. Demontovali jsme je, očistili a skládají se zpátky,“ informoval Tomáš Jurásek, stavbyvedoucí.

Povodí Moravy navíc k nádrži nainstalovalo čtyři srážedla fosforu.

Problémy se špinavou vodou měla přehrada řadu let. Z vyhledávané rekreační oblasti kvůli tomu zmizeli turisté. Sinice ohrozily i provozovatele pláží v okolí nádrže. Ti teď na napuštění čekají nejvíc.

„Ty čtyři sezóny jsou výrazně slabší. Nechci vyjadřovat, jak moc to spadlo. Ten pohyb je tady mnohem, mnohem menší,“ komentoval situaci Radek Kocourek, provozovatel pláže U Vrbiček.

S rekonstrukcí Plumlovské přehrady začalo Povodí Moravy loni v září. Do oprav investovalo sto čtyřicet milionů korun.