Přednádraží opustili poslední dva lidé, i jejich dům teď ničí zloději

Ostrava - Poslední obyvatelé ostravského ghetta Přednádraží se definitivně odstěhovali. Manželé Kratochvílovi v domě prožili desítky let. Teď, podobně jako některé další rodiny z lokality, míří do Hrušova. Z domů, včetně do dnešního dne obývaného objektu číslo osm, který se obyvatelé a majitel dlouho snažili zachránit, jsou nyní ruiny. Ještě než odešli poslední obyvatelé, vrhli se na poslední dům zloději. Na mnoha místech tak jsou propadlé stěny, střecha je rozebraná. Lidé se snaží odnést, odmontovat a odřezat cokoliv, co jde zpeněžit. Roční drama, ve které se postupné stěhování z Přednádraží proměnilo, bude mít ještě dohru. Neziskové organizace chtějí podat trestní oznámení na úřady, jejichž rozhodnutí stálo na počátku.

O dům číslo 8 se obyvatelé ještě nedávno snažili bojovat. Poslední dva, kteří zde přespávali ještě poslední noc, si ale v úterý vyzvedli klíče od nového a dnes se odstěhovali. „Jsem ráda, že se stěhuju, než žít v tom nepořádku. Je to všechno nebezpečné,“ řekla poslední obyvatelka posledního z někdejších drážních domů Květa Kratochvílová. V době, kdy se s manželem stěhovala, z domu již mnoho nezbývalo. V posledních týdnech totiž kradli zloději jeho části, odnášeli cokoli, o čem se domnívali, že by mohli zpeněžit. Strážníci sice proti zlodějům opakovaně zasahovali, ale vzhledem k malé výši škody se jednalo o přestupky – přistižení zloději tak brzy byli volní.

Majitel vlastnické společnosti Domy Přednádraží Oldřich Roztočil přišel vyprovodit poslední své nájemníky a nad stavem budovy se zhrozil. „Měl jsem zato, že dokud tu bydlí lidé, tak k té devastaci nedojde… Bohužel i přesto, že se poslední nájemníci vystěhovávají dneska, tak devastace je příšerná a dostáváme se na úroveň domů, které jsou určeny k demolici,“ komentoval majitel nemovitosti. 

Poslední obyvatel: Byla to nejhezčí čtvrť v Ostravě

„Žili jsme tu ve strachu, že na nás něco spadne nebo něco probourají. Chodilo tu plno lidí a člověk měl strach jít ven. Nešlo tomu zabránit, co se dalo, to brali,“ řekl Václav Kratochvíl, který se na Přednádraží přistěhoval jako šestnáctiletý mladík v roce 1968. Manželé Kratochvílovi v místě vychovali osm dětí. „Byla to nejhezčí čtvrť v Ostravě. Bylo to fakt pěkné, děcka si měla kde hrát, byl tu obchod, hospoda, všechno tu bylo. Podle mě to začalo po povodních, České dráhy od toho daly ruce pryč,“ myslí si Kratochvíl. Dráhy poškozené domy koncem minulého století prodaly.

Problémem, který překazil plány Oldřicha Roztočila na rekonstrukci domů, které zakoupil, byla nefunkční kanalizace, u které dodnes není jasné, komu patří – a kdo by ji tedy měl opravit. 

Květa Kratochvílová, poslední obyvatelka ostravského ghetta Přednádraží
Zdroj: Petr Sznapka/ČTK

Kratochvílovi: Bojovali jsme do poslední chvíle

„Jsem ráda, že odcházím jako poslední. Bojovala jsem do poslední chvíle,“ podotkla Květa Kratochvílová, která také přiznala, že se v posledních dnech bála o život. „Přišli tady rozebírat kovy, rozebírali i pode mnou, tak jsem nadávala. Bála jsem se, že půjdu na záchod a propadnu se. V pondělí přijela policie a řekla, že tady nemám co dělat, že je to soukromý pozemek. Tak jsem jim řekla, že tady bydlím a mám tady věci,“ vysvětlila Kratochvílová.  

Manželé Kratochvílovi ze zkázy lokality viní i jejího nynějšího majitele Oldřicha Roztočila, který podle nich do bytů nastěhoval problémové nájemníky. „Majitel tu stěhoval všelijaké lidi, hlavně že mu dávali peníze a kauce, jemu bylo jedno, koho sem stěhuje,“ tvrdí Kratochvílová. 

Odstěhováním posledních obyvatel celá kauza nekončí. Občanská sdružení a iniciativy, které se snažily občanům pomoci, chtějí odstartovat celou sérii žalob proti úřadům a institucím, které měly podle nich začít s pomocí dříve. Při žalobách se chtějí opírat o zprávu ombudsmana, která právě na tyto nedostatky upozorňuje.

Přednádraží opustili poslední obyvatelé (zdroj: ČT24)

Kauza se vleče od loňského léta 

Zdevastované domy opustilo minulý týden posledních šest rodin, včetně té, která ve vyloučené lokalitě žila dvaadvacet let. Nové bydlení nalezli ve Slezské Ostravě, z Přednádraží je vyhnala hrozící dražba, kterou na zdejší objekty nařídil jejich majiteli exekutor.

Soud o exekuci v Přednádraží rozhodl na základě návrhu Ostravských vodáren a kanalizací v polovině června. Těm společnost majitele domů Oldřicha Roztočila dluží podle Exekutorské komory několik set tisíc korun. Sám Roztočil tvrdí, že situaci vyhrotila špatná komunikace s exekutorem; s Přednádražím má jiné plány, v jednom z domů by chtěl zřídit ubytovnu pro brigádníky. 

Média se o problémy v lokalitě zajímají od loňského léta, kdy v místě žilo asi 200 lidí. Tehdy přestala téct voda a přicházet elektřina a stavební úřad označil budovy za neobyvatelné. Většina obyvatel se postupně odstěhovala, poslední rodiny však obývaly právě dům číslo osm. Nová naděje jim svitla před časem, kdy s nimi majitel podepsal nové nájemní smlouvy. Nedokázal se však dohodnout se stavebním úřadem, aby dům přestal katastr vést jako takzvanou jinou stavbu, ale vedl ho jako bytový dům. Tím by lidé měli nárok na příspěvek na bydlení. Obyvatele posléze majitel vyzval, aby se vystěhovali. Definitivní rozhodnutí ale přišlo teprve po ohlášení exekuce.