V Krnově se obávají o osud obchvatu

Krnov - Kvůli výměně vlády se krnovská radnice obává o další osud už dvacet let připravovaného obchvatu. Dnes již bývalý ministr dopravy Zbyněk Stanjura nedávno ve městě slíbil, že ještě letos vypíše výběrové řízení na stavební firmu. Na vykoupení přitom čekají majitelé bytového domu bezprostředně vedle připravované silnice. Ministerstvo teď tvrdí, že se termín zřejmě posune.

V centrum Krnova se setkávají dvě vytížené silnice první třídy. Historickým jádrem i sídlištěm projede zhruba třináct tisíc aut denně.

Výběrové řízení na stavební firmu, která postaví obchvat města, mělo začít ještě letos. Tomuto slibu bývalého ministra Zbyňka Stanjury z konce května už v Krnově přestali věřit. Právě dnes nastoupil nový ministr Zdeněk Žák.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)

„Každý ministr má svůj názor na to, jak řešit svůj rezort a obávám se, že sliby dané v květnu za současné vlády už neplatí,“ uvedla Renata Ramazanová, místostarostka Krnova.

Ministerstvo dopravy obavy krnovských z dalšího zdržení nerozptyluje. Rozpočet Státního fondu dopravní infrastruktury, ze kterého se bude stavba obchvatu platit, ještě není hotový.

„Termín výběru zhotovitele a zahájení stavby nelze nyní přesně určit. Je možné, že se odehrají v příštím roce,“ komentoval situaci Tomáš Neřold, mluvčí ministerstva dopravy.

Na definitivní verdikt nejvíce čekají majitelé a obyvatelé domu na okraji Krnova. Silnice tady totiž povede po protipovodňové hrázi hned těsně vedle jeho zdi.

Protože budova doslova o centimetry neleží v trase obchvatu, nemůže ji vykoupit stát. Vlastníkům nakonec pomůže radnice, která dům za necelých šest milionů koupí. Kvůli nejistotě se ale transakce odkládá a majitelé přicházejí o nájemné za už vypovězené nájemníky.

„Mě to už stálo dvě stě čtyřicet tři tisíc,“ Uvedl spolumajitel domu Jozef Kaniak.

Město nechce investovat několik milionů kvůli zastavenému projektu, který se může zdržet i o několik let.

Osmikilometrový obchvat by měl vyjít na jeden a tři čtvrtě miliardy korun. Pokud se začne stavět příští rok, opustí většina aut centru města nejdříve koncem roku 2018.