Na Hané začaly žně. Zemědělci sklízejí ozimý ječmen

Olomoucko - Jako první vyjeli do polí zemědělci z Nového Dvora u Olomouce, kteří sečou ozimý ječmen. Ten dozrál v podobném termínu jako loni. U řepky a dalších obilovin potrvá doba zrání ještě asi dva týdny. Podle pěstitelů ji neohrozila ani letošní dlouhá zima ani jarní deště.

Přes padesát hektarů ozimého ječmene už sklidili zemědělci z Nového Dvora na okraji Olomouce. Dalších přes sedmdesát mají ještě před sebou.

„Ječmen je v podstatě zralý, je ke sklizni a není na co čekat. Je totiž velmi háklivý na zalámání,“ uvedl Lubomír Pospíšil, agronom ZP Nový Dvůr.

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)

Podle zemědělců je teď důležité, aby byl ozimý ječmen co nejdřív pod střechou. V poli proto zároveň sečou tři kombajny. Vymlácené zrní pak traktory vozí do skladu přímo v družstvu.

Po ozimém ječmeni přijde na řadu řepka. Zemědělci očekávají, že s jejím sečením začnou do dvou týdnů. Ještě nedávno přitom měli obavy z toho, že dlouhá zima a deštivé jaro úrodu ohrozí.

„Měli jsme strach, že to bude hodně špatné, ale potom to příroda dohnala. Duben a květen pršelo, takže to bylo úplně nejlepší, co mohlo být,“ uvedl Viktor Pachý, agronom.

Zemědělci letos na Olomoucku zaseli asi třicet tisíc hektarů obilovin. O pět set hektarů víc v porovnání s loňským rokem je v regionu řepky. Ta je totiž dobrou předplodinou pro ozimé obiloviny. Navíc je po ní poptávka a zpracovatelé nabízí poměrně dobrou cenu. Loni dostali zemědělci za tunu řepky jedenáct tisíc korun.