Nezaměstnanost mírně klesla, na trhu práce se však schyluje ke kolapsu

Ostrava - Ministerstvo práce a sociálních věcí zveřejnilo, že v Moravskoslezském kraji klesla nezaměstnanost o další desetinu, dostala se na devět a půl procenta. Počet nezaměstnaných teď lehce klesl skoro ve všech okresech kraje. Je však jasné, že pozitivní trend, který souvisí také se sezónními pracemi, nebude mít dlouhého trvání. Naopak. Hrozí, že nezaměstnanost prudce stoupne. Zásadní a tradiční zaměstnavatelé Moravskoslezského kraje, především doly a hutě, mají velké problémy.

Ředitelka ostravského pracovního úřadu Yvona Jungová potvrdila, že pokud dojde na černé předpovědi, do konce roku by mohlo přijít o práci třináct tisíc lidí jenom z oboru těžby uhlí, jehož ceny stále klesají.

Těžební společnost OKD omezuje těžbu. Vedení firmy tvrdí, že takovou krizi ještě neprožívala. Její mateřská společnost NWR se v prvním čtvrtletí propadla do ztráty 80 milionů eur. Odboráři bojují o platy zaměstnanců, které chce firma výrazně snižovat, začalo propouštění technických a administrativních pracovníků, má  jich odejít asi 260. Firma vypovídá a omezuje smlouvy s externími dodavateli, propouštění hrozí například ve VOKD. Koksovna OKD je na prodej. A vedení společnosti uvažuje o prodeji Dolu Paskov. Zároveň provádí vyhodnocování efektivity všech provozů OKD.

Například odborový předák Jaromír Pytlík se obává, že konec Paskova by mohl znamenat krach celé firmy. „Cítím, že jestli se prodá Paskov nebo některé další lokality, tak k zániku OKD už nebude chybět nic,“ řekl Pytlík Lidovým novinám.

Od 1. července je také odstavený, podobně jako loni, provoz ocelárny firmy Evraz, do které přes čtvrtinu produkce dodává další velký zaměstnavatel - hutě ArcelorMittal Ostrava.

Počet míst v těžkém průmyslu začal klesat s nástupem ekonomické krize v roce 2008. Ještě na začátku toho roku byla nezaměstnanost v kraji jen osm procent, v roce 2009 už přesáhla jedenáctiprocentní hranici. Před deseti lety dosahovala šestnácti procent.

Pokud začnou firmy najednou propouštět, je podle vedení úřadu práce pravděpodobné, že Moravskoslezský kraj se posune do čela tabulky nezaměstnanosti. Ta je vyšší jen v severních Čechách. Odbory, politici a podnikatelé se shodují, že by měl pomoci stát. Aktuálně chtějí například, aby v době odstavení výroby, tak jako je to nyní v Evrazu, přispíval lidem na mzdy. Také krajská tripartita volá stát k tomu, aby se o problémy průmyslu na severní Moravě více zajímal, neboť kolaps továren může mít velké sociální důsledky.

Hejtman Moravskoslezského kraje Miroslav Novák informoval, že chce urychleně vyzvat nového premiéra Jiřího Rusnoka k jednání o tom, jak čelit hrozbě masivního propouštění.