V Přednádraží stále žijí dvě rodiny, dům už rozebírají bezdomovci

Ostrava - Dvě rodiny ještě stále zůstávají v ostravském ghettu Přednádraží v posledním obývaném domě číslo osm. Dům jim ale nad hlavou rozebírají bezdomovci a další lidé, kteří se v již prázdných bytech snaží najít cokoliv, co bude možné zpeněžit. Všude smrdí výkaly, během dvou dnů zmizela značná část střechy a v pondělí by údajně měla přestát téct i voda, kterou obyvatelé čerpají z jednoho kohoutku, elektřina v domě nefunguje už řadu měsíců.

V domě ještě před několika dny bydlelo šest rodin. Stěhovat se měly všechny dnes, čtyři ale nakonec lokalitu narychlo opustily už v pátek, protože přijel stěhovací vůz. Zbývající dvě rodiny by se měly přestěhovat během následujících dnů.

„Ještě nemám klíče, majitel bytu je na dovolené. Měla bych odjet příští týden. Už je to tu všechno rozebrané, chodí sem lidé z ubytoven. Mám strach, už jen čekám na úterý, kdy jdu za majitelem, ať mi dá klíče a jdu pryč,“ řekla ČTK Květa Kratochvílová, která bydlí v prvním patře a v Přednádraží žije 33 let.

Další rodina i s malým dítětem zůstává v přízemí, přestože i ona má k dispozici byt a v pátek se mohla odstěhovat, zatím neodešla. Stejně jako někteří jejich sousedé mají odejít do Hrušova, který je součástí Slezské Ostravy. „Já se netěším, kvůli té lokalitě,“ přiznala Rozálie Makuňová. Obě ženy se shodují v tom, že už v místě nyní bydlí problémoví nájemníci, kteří odešli právě z Přednádraží. „Bude to Přednádraží dvě,“ tvrdí shodně s tím, že bydlení v tomto místě považují za přechodné.

Na místo dnes znovu dorazily i zástupkyně občanského sdružení Mazlíci v nouzi, které zde už ve čtvrtek v odebíraly zvířata. „Mají všechny svrab, jsou silně zablešené. Jedna kočička je březí, druhá je slepá. Další, co se tady potulují, na tom myslím budou úplně stejně. Ve čtvrtek jsme tady odebraly pět koček a psa. U rodiny, od které jsme to odebraly, zůstaly ještě další minimálně čtyři kočky a jeden pes, kterého nám odmítly vydat,“ řekla pracovnice sdružení Lenka Putová. Dodala, že zvířata žila v katastrofických podmínkách. „Když jsme teď prošly byt, který nájemníci opustili, tak je to vidět, že lidi na hygienu vůbec nedbali. Zvířata se vyléčí, odbleší, odčerví, naočkují a budou se jim hledat nové domovy. Je na zvířatech poznat, že nikdy v životě nebyly venku a celý život obývaly byt,“ doplnila Putová.

Čtyřicetiletá Helena Macková, která se z Přednádraží odstěhovala v pátek do Hrušova, novinářům řekla, že si na nové bydlení nemůže zvyknout. „Není to ono. Tam jsem byla zvyklá, tady ne. Byt je ale lepší, teče tady voda, budu mít elektřinu. Bude tu hodně práce, než to dám do kupy,“ podotkla Macková. Za byt bude měsíčně platit i s energiemi přes 10.000 korun.

Podle Kumara Vishwanathana z občanského sdružení Vzájemné soužití, které s lidmi v lokalitě spolupracovalo, boj o Přednádraží odchodem posledních obyvatel neskončí. Sdružení zvažuje žaloby na různé instituce, které podle jeho mínění mají podíl na postupné devastaci lokality. Organizace chce také usilovat o schválení zákona o sociálním bydlení.