Šumperskou nemocnici opustil poslední muž otrávený fridexem

Šumperk - Ze šumperské nemocnice byl dnes propuštěn poslední ze čtveřice lidí, které záchranáři minulý týden přivezli otrávené nemrznoucí směsí fridex. Pacient byl tehdy v kritickém stavu, dnes je už v pořádku a bez trvalých následků, řekla dnes ČTK mluvčí šumperské nemocnice Hana Szotkowská. Po otravě fridexem minulý týden zemřeli dva bezdomovci, dalších pět lidí ji přežilo.

Podle policie popíjela sedmičlenná skupina společně. Laboratorní výsledky vyloučily, že by se tito lidé otrávili metylalkoholem.

Mrtvé a lidi s příznaky otravy objevili policisté minulý čtvrtek ráno a během dne na různých místech města. Policie zjistila, že všichni ve středu večer společně popíjeli a poté se rozešli. Ve Vikýřovické ulici byla nalezena třiatřicetiletá žena bez známek života, našel ji tam kolemjdoucí při cestě do práce. Třiačtyřicetiletý muž byl nalezen v Žerotínově ulici, také bez známek života.

Další čtyři lidé byli převezeni do šumperské nemocnice s podezřením na otravu. Na základě jejich výpovědi našli policisté ještě dalšího člověka, který s nimi zřejmě popíjel. S podezřením na otravu jej ve čtvrtek odpoledne převezli do nemocnice, podle informací policie z ní odešel jako první. Ostatní nemocnici opustili v minulých dnech.

Podle policie skupince bezdomovců fridex nikdo nepodstrčil, demižon si údajně našli sami. Etylenglykol, v průmyslu známý také jako fridex, se přidává do nemrznoucích chladicích kapalin pro auta. Jde o jedovatou kapalinu sladké chuti, bez barvy a zápachu. Při požití se příznaky otravy projevují nejprve zvracením, nakonec mohou selhat ledviny.