Nový dálniční přivaděč má závažné vady

Studénka – Dálnice D1 u Ostravy má další problém. Nový silniční přivaděč u Studénky na Novojičínsku trpí vážnými závadami. Sesouvají se svahy zářezů a zvlnila se na něm vozovka. Radnice ve Studénce navíc kvůli údajně špatnému odvodnění nechce povolit jeho kolaudaci. Státní silničáři opravy slibují, vyjdou ale na dodatečné miliony.

Počátkem května se po prudké bouřce propustkem pod dálničním přivaděčem valily přímo do Studénky stovky litrů vody za vteřinu. Třicet domů zatopila povodeň.

V těchto dnech dělníci už podruhé zpevňují sesuvy podmáčené půdy. Podle radních je to další důkaz, že je silnice postavena špatně. Studénka proto odmítá podepsat kolaudaci. „Máme podmínku, na které trváme, a to, že zde budou dobudované retenční nádrže, které upraví a zpomalí odvod dešťové vody,“ uvedl Ladislav Honusek, starosta Studénky.

Ředitelství silnic a dálnic teď plánuje rozšířit příkopy podél cesty. Stát to bude dodatečných šest milionů korun. Dříve podle státních silničářů postavit nešly. „V době, kdy se řešilo stavební povolení, došlo ke změně pozemkových úprav a následně ke změně vlastníků pozemků,“ uvedla Nina Ledvinová, mluvčí Ředitelství silnic a dálnic.

Problémy jsou také na horní části přivaděče směrem na Bílovec. Ten se přitom otevíral teprve před rokem. Po několika měsících se tady ale zvlnila vozovka a v současnosti je tady omezena rychlost na 50 kilometrů za hodinu. Příčinou je opět voda. Ta v zimě pod vozovkou zmrzla a asfalt zvlnila.

Rekonstrukce začne příští týden a zaplatí ji stavební firma v rámci reklamace. Přivaděč měl přitom už dávno přejít do vlastnictví kraje. Ten jej ale bez kolaudace a se závadami nechce. Podle Ředitelství silnic a dálnic ale nebude hotovo dříve než za rok.