Kvůli výbuchu v koksovně byl obviněn zaměstnanec ostravské huti

Ostrava – Policie obvinila dvaačtyřicetiletého zaměstnance huti ArcelorMittal Ostrava (AMO), že loni 7. listopadu neúmyslně zavinil výbuch plynu v koksovně. Při explozi bylo zraněno devět mužů, jeden z nich později v nemocnici zemřel. Informovala o tom policejní mluvčí Gabriela Holčáková. Za obecné ohrožení z nedbalosti muži hrozí tři až deset let vězení.

Neštěstí se stalo v koksárenské baterii v době, kdy tam zrovna byla na návštěvě delegace s hosty z Indie. „Muž je podezřelý, že jako určený zaměstnanec měl v rámci prováděných prací uzavřít stanovený uzávěr koksárenského plynu pro velkokapacitní koksárenskou baterii, nicméně při manipulaci pak zřejmě uzavíral jinou armaturu,“ uvedla Holčáková. 

Kvůli uzavření nesprávného uzávěru se zřejmě zvýšil tlak koksárenského plynu, který se nahromadil ve výbušné koncentraci a po náhodné iniciaci vybuchl. Devět mužů ve věku od 47 do 60 let, včetně čtyř Indů, při tom utrpělo většinou popáleniny. Jeden z nich, šedesátiletý Ind, více než po měsíci v nemocnici zdravotním komplikacím podlehl. Způsobená hmotná škoda byla stanovena na více než 10,6 milionu korun. 

Nehoda nezpůsobila únik žádných škodlivých látek. AMO patří do největší světové ocelářské skupiny ArcelorMittal, kterou ovládá Ind Lakšmí Mittal. Mluvčí AMO Barbora Černá-Dvořáková uvedla, že firma od loňského listopadu nechala v platnosti zpřísněná bezpečnostní opatření, včetně omezení exkurzí a návštěv v provozech. „Tato opatření platí i přesto, že se nejednalo o selhání systémově nastavených pravidel bezpečnosti a ochrany zdraví při práci,“ uvedla mluvčí.

Podobná událost se podle ní stala poprvé v historii provozu koksovny. Společnost pak přijala nadstandardní preventivní opatření. „Patří mezi ně například úprava sběrné nádoby odvodu kondenzátu koksárenského plynu a změna systému odpouštění kondenzátu tak, aby se minimalizovala pravděpodobnost úniku plynu,“ uvedla Černá-Dvořáková.