V hořící kůlně čekaly na hasiče tlakové lahve a letecké náboje

Paseka (Olomoucko) – S objevem munice a přítomností tlakových lahví se museli vyrovnat hasiči, kteří přijeli uhasit požár kůlny do Paseky na Olomoucku. Když objevili náboje používané ve stíhačkách, museli svoji práci přerušit a přivolat pyrotechnika.

Kůlna v Pasece hořela v pátek odpoledne, na místo přijelo šest hasičských jednotek. Podle majitele sousedního domu Antonína Orsága způsobilo požár horko. „Byla tam nitrokombinační barva. Horkem vystřelilo víčko, pak se to rozptýlilo. Střecha byla horká, od toho to určitě vzniklo,“ popsal. V kůlně podle hasičů skladoval nářadí a staré věci.

Hasiči se předem dozvěděli, že jsou v kůlně dvě lahve s propanbutanem. Nakonec se ukázalo, že jich bylo více. „Jedna vybuchla, druhou jsme našli, ale potom jsme v průběhu prací vytáhli další tři,“ poukázal velitel zásahu Vladimír Beran. Ještě větší překvapení než dodatečné lahve však pro hasiče představovala munice. Po jejím objevení hašení přerušili a čekali na pyrotechnika. „Jedná se o náboje do leteckého kanonu NR-30 používaného ve stíhačkách MiG a Suchoj,“ přiblížil Petr Osmančík z policejní Pyrotechnické služby.

Martina Tlachová o nálezu munice (zdroj: ČT24)

Nález munice v hořící kůlně podle Osmančíka není běžný, častěji pyrotechnici vyjíždějí k munici nalezené například při práci na poli. Antonín Orság zdůraznil, že o nábojích nevěděl. „Otec byl sběratel všeho,“ uvedl.

Pyrotechnik však munici nakonec označil jako neškodnou. „Hasiči v následujícím čase provedli dohašení a rozebrání ohořelé dřevěné konstrukce,“ přiblížil mluvčí hasičského sboru Zdeněk Hošák. Policie náboje zajistila a převezla do skladu pyrotechniků ve Frýdku-Místku, kde je podrobí expertíze.