Účet krnovského tornáda: 150 milionů

Krnov (Bruntálsko) – Škody, které přesahují 150 milionů korun, způsobilo úterní tornádo v Krnově. Částku odhadli odborníci, týká se ale pouze majetku města a Lesů ČR. Nejméně v řádu milionů se budou pohybovat také škody na soukromém majetku – domech, kterým tornádo zničilo střechy, nebo poškozených autech.

Tornádo, které vzniklo při úterní bouři v Krnově, ničilo na pětikilometrové trase, zasáhlo i více než 30 hektarů městských i státních lesů. Podle odborného odhadu jsou škody 150milionové „Přesná čísla ohledně škod na městském majetku budeme mít v pondělí. Týká se to ale především lesů,“ uvedla krnovská starostka Eva Krušinová. Na soukromém majetku jsou rovněž milionové škody.

Pro město však bude likvidace stát téměř o dalšího půl milionu více. Pomáhá totiž občanům, které tornádo postihlo. „Platili jsme za přistavení kontejnerů a další věci. Hlásí se nám starší lidé, kteří jsou sami. Pro ně budeme zajišťovat úklid zahrady,“ řekla starostka.

Ve městě zasáhlo tornádo především část Kostelec. Poškodilo asi 40 domů. Lesy vír ničil především v části Ježník – Lesy ČR hlásí škody na 18 hektarech, což by mohlo být až 6 000 metrů krychlových dřeva, městské lesy mají škody poškozeny na 15 hektarech.

Výskyt tornáda v Krnově potvrdili ve středu meteorologové. Tornádo je silně rotující vír se zhruba vertikální osou, který se alespoň jednou dotkne země a je dost silný, aby na ní mohl způsobit škody. Může se vyskytnout při silnějších i slabších bouřkách. Ničivé tornádo se v Česku objevilo dva roky od posledního výskytu, kdy vír poškodil domy na okraji Pardubic. Nejsilnější pozorované tornádu v Česku se objevilo v červnu 2004, kdy zpustošilo zhruba třetinu Litovle. Škody však byly nižší než letos, činily zhruba 100 milionů korun.

Vydáno pod