Silné bouřky se přesunou z Čech na Moravu

Praha - Meteorologové varují před silnými bouřkami, které odpoledne zasáhnou Moravu a Slezsko. Bouřky budou doprovázet přívalové srážky, nárazový vítr a kroupy. Bouřky řádily už v noci, v Čechách polámané stromy zastavily provoz na některých silnicích nebo železnici.

  • Výstraha před silnými bouřkami platí pro: Jihomoravský, Moravskoslezský, Zlínský a Olomoucký kraj
  • od pátku 17:00 do soboty 17:00

Při bouřkách může spadnout až 30 milimetrů srážek, nárazy větru mohou ojediněle dosáhnout rychlosti až 70 kilometrů v hodině. Meteorologové doporučují kvůli větru zajistit okna a dveře a schovat zahradní nábytek. Přívalové srážky mohou ojediněle zatopit sklepy.

Meteorologové odpoledne odvolali smogovou situaci, která platila v Moravskoslezském kraji. Na rozdíl od zimy, kdy se smogová situace vyhlašuje kvůli množství prachu, v červnu ohrožoval lidi ozon.

Zvýšená koncentrace troposférického ozonu je v teplých dnech typická. Potíže může působit především lidem s chronickými dýchacími potížemi, kterým může způsobit astmatické záchvaty, starším lidem a malým dětem. Ti by se neměli zdržovat pod širým nebem, v odpoledních hodinách by se měli vyvarovat také zvýšené fyzické zátěže, spojené se zvýšenou frekvencí dýchání.