Nemocnice v Novém Jičíně otevřela nový pavilon

Nový Jičín - V části nevyužívané budovy bývalé interny vzniklo nové moderní pracoviště, kde mají lékaři k dispozici unikátní přístroj na diagnostiku nádorových onemocnění. V Moravskoslezském kraji je jediný svého druhu.

Za speciálním diagnostickým přístrojem už nemusí pacienti s nádory dojíždět do Olomouce. Moderní přístroj, takzvaný „petct“, už má i nemocnice v Novém Jičíně.

„Je to špičkový přístroj, který slouží zejména pro diagnostiku onkologických pacientů a umožňuje zlepšit proces léčby,“ uvedla Andrea Petrušková, primářka oddělení nukleární medicíny.

Reportáž Terezy Krumpholzové (zdroj: ČT24)

„Věříme, že výrazně zkrátíme čekací doby na tato vyšetření, protože doteď pacienti čekali osm, někdy dvanáct týdnů, což při myšlence, že máte maligní onemocnění, je pro pacienta drastické,“ komentoval novinku Karel Dostalík, ředitel nemocnice Nový Jičín.

Díky modernímu přístroji mohou lékaři onkologická i další onemocnění diagnostikovat mnohem dříve, tím se podstatně zvyšuje šance pacientů na vyléčení.

Petct je speciální metoda, při které je pacientovi aplikována do těla radioaktivní látka s velmi krátkým poločasem rozpadu. Speciální přístroj pak dokáže najít velmi malé nádory i případné metastáze v těle.

Kromě Petct pracoviště jsou v přízemí budovy také nové urologické ambulance. Nemocnice navýšila i počty dialyzačních monitorů. Pacienti, které trápí problémy s ledvinami, nemusí chodit na dialýzu v noci. 

Novojičínská nemocnice patří od loňského roku společnosti Agel. Moravskoslezský kraj ji soukromé firmě pronajal i s téměř tří set milionovým dluhem. Společnost se zavázala, že bude dluh splácen a zároveň investovat do modernizace nemocnice.