Lidé z Třince se dočkali vlakové zastávky v centru města

Třinec – Třinec centrum je název nové vlakové zastávky, jejíž vybudování se podařilo vedení města prosadit nedaleko centrálního náměstí T. G. Masaryka v městské části Lyžbice. První vlak tam zastavil dnes o půl jedenácté.

Zastávka je součástí velkého projektu výstavby třetího rychlostního koridoru a podjezdu Via Lyžbice. Její vybudování stálo třicet šest milionů korun, město se na tom podílí devíti miliony. „Kdyby se to nepodařilo uskutečnit teď, nešlo by to dalších dvacet i více let,“ uvedla třinecká starostka Věra Palkovská.

Vlaková stanice Třinec je umístěná vedle Třineckých železáren, kam stále jezdí do práce mnoho lidí. Podle mluvčí města Šárky Szlaurové si novou zastávku v centru přálo mnoho lidí. Díky několikaletému úsilí vedení radnice, která se na jejím zařazení do projektu koridoru dohodla se Správou železniční dopravní cesty a Českými drahami, se to nakonec podařilo.

  • Zastávka Třinec-centrum autor: Jaroslav Ožana, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/48/4793/479291.jpg
  • Zastávka Třinec-centrum zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/48/4796/479534.jpg

Szlaurová uvedla, že nová zastávka usnadní lidem cestování, ale zároveň by její dostupnost v centru města mohla některé přimět využívat vlak jako ekologičtější způsob dopravy. „Doufejme, že se díky tomu uleví i životnímu prostředí. Existuje předpoklad, že se část cestujících přesune ze silnice na železnici. Vzhledem k tomu, že vymezení nízkoemisních zón není v našem městě reálné, železniční doprava spolu s cyklodopravou může sehrát důležitou roli,“ vysvětlovala starostka.

Kromě zastávky začal fungovat provizorní průchod pod tratí. Ten výrazně pomůže obyvatelům města na druhé straně železnice, kterým cestou do centra nebo do nemocnice odpadne zdlouhavé obcházení.

Reportáž Alexandry Přečkové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod