Stavba protipovodňových hrází v kraji vrcholí

Moravskoslezský kraj - Stovky zastavěných hektarů a statisíce kubíků navezené zeminy, tak v Moravskoslezském kraji vrcholí výstavba jednadvaceti protipovodňových hrází. Za posledních šest let za ně stát utratil tři čtvrtě miliardy korun. Přesto zůstanou místa, která budou při případných povodních zaplavena stejně jako dříve.

Romantický výhled na hladinu vrbického jezera se obyvatelům Bohumína v minulosti několikrát změnil v dramatické peklo. Proto teď mezi domy a vodní plochu vjely bagry.

Před stoletou povodní má lidi z Vrbice do budoucna ochránit třicet tisíc kubíků zeminy, štěrku a jílu. Na stavbě pracují každý den desítky lidí.

Stavby, které mají zabránit ničivým následkům povodní v těchto dnech vrcholí například i na vodní nádrži Šance, v Sedlnici nebo v Opavě Jaktaři.

Reportáž Pavlíny Daňkové (zdroj: ČT24)

Protipovodňové hráze, využívají města různě. Většinou k výstavbě cyklistických nebo speciálních in-line bruslařských drah.

Podobný osud čeká i hráz ve Vrbici. Dráha bude dlouhá téměř dva kilometry.

„Celá akce by měla stát zhruba kolem tří a půl milionu korun. Nahoru přijde devíti centimetrová vrstva hladkého asfaltu, vhodného právě pro in-line bruslaře,“ informoval Lumír Macura, místostarosta Bohumína.

Přestože stát utratí za protipovodňová opatření do roku 2013 jen v Moravskoslezském kraji sedm set padesát milionů korun, všechna místa ochráněna před vodou nebudou. Například v Pudlově si místní farmářka, kterou velká voda zasáhla už třikrát, bude muset na protipovodňovou hráz muset počkat.

Vystavět hráz v Pudlově stojí podle státu příliš. I s výkupy to bude přes čtvrt miliardy. A tolik peněz teď ministerstvo zemědělství nemá. Na další stavby peníze uvolní až v příštím roce. 

Vydáno pod