Nagyová a spol. mají za sebou další noc ve vazbě

Ostrava, Olomouc, Brno - Premiér Petr Nečas míří na Hrad, aby předal prezidentu republiky Miloši Zemanovi svou demisi. K tomuto kroku ho přinutilo zatčení jeho nejbližší spolupracovnice Jany Nagyové. Kromě ní poslal o víkendu ostravský soud do vazby i tři bývalé poslance za ODS i někdejšího náčelníka Vojenské rozvědky Ondreje Páleníka a důstojníka vojenské rozvědky Jana Pohůnka. V celách v Ostravě, Olomouci a Brně čekají na další vyšetřování.

Ze dne na den se změnil život nejmocnější ženy Úřadu vlády a pravé ruky odcházejícího premiéra Petra Nečase. Jana Nagyová je za podplácení a zneužití pravomocí úřední osoby od sobotního odpoledne ve vazbě. Dnes měla k snídani chleba s paštikou a čaj, na oběd nudle s mákem a hrstkovou polévku.

Jana Nagyová a většina spolupachatelů už mají za sebou dvě noci ve vazbě za zdmi ostravské vazební věznice. Další jsou v Olomouci a v Brně. Pro všechny platí nejpřísnější režim.

Reportáž Jiřího Loučky (zdroj: ČT24)

Jana Nagyová, stejně jako většina spoluobviněných, s vazbou nesouhlasí a podali si stížnost. Odvolací soud ale zatím čeká, až dostane podklady z okresního soudu.

„Jakmile budou tyto stížnosti doručeny, budeme se jimi zabývat řádově ve lhůtě několika dnů,“ uvedla Radana Jurčová, mluvčí Krajského soudu Ostrava.

Kteří z obviněných jsou v olomoucké vazební věznici, odmítla Vězeňská služba prozradit.

Sdílný, pokud jde o další vývoj v celé kauze, nebyl ani olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištvan, který případ dozoruje.

„Já myslím, že už k tomu bylo řečeno všechno a my už teď budeme jen pracovat. Až budu mít zase nějakou zásadní informaci pro média, samozřejmě se nebráním ji poskytnout,“ uvedl výše zmíněný Ivo Ištvan.

Při zásahu policisté zabavili stovky písemností a dalších možných důkazů. Olomoucký vrchní státní zástupce nevyloučil, že kriminalisté teď mohou otevřít uzavřené případy z minulosti.