Nové Valteřice nechtějí větrné elektrárny

Nové Valteřice – Obyvatelé Nových Valteřic na Bruntálsku protestují proti plánované výstavbě větrných elektráren. Ty by mohly vyrůst na kopci asi kilometr od obce. Lidé se obávají, že až 200 metrů vysoké kolosy naruší ráz krajiny, a navíc budou mít vliv na jejich zdraví i ceny nemovitostí. Obavy jsou předčasné, tvrdí obec.

Zamýšlená výstavba devíti větrných elektráren by podle místních krajinu s rekreační oblastí výrazně narušila. Dalším důvodem odporu jsou možná zdravotní rizika. Podle neurochirurga Mariana Starého se jedná zejména o noční hluk, který způsobuje například závratě a točení v hlavě.

Lidé proto sepsali petici, ve které plánovanou stavbu větrných elektráren odmítají. Moravský Beroun, pod který osada spadá, ale tvrdí, že obavy jsou předčasné. Podle jeho vedení ještě nic nebylo definitivně rozhodnuto a o všem se bude dál jednat. Společnost Ostwind chce další tři větrné elektrárny postavit taky v katastru obce Huzová.

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)

Vesnice už s projektem i přes protesty některých obyvatel souhlasila a navázala s investorem spolupráci. Proti je ale Dětřichov nad Bystřicí, obec na druhé straně kopce. Krajský úřad proto rozhodl, že před stavbou budou muset odborníci posoudit vliv tohoto projektu na životní prostředí.

V Olomouckém kraji bylo ke konci loňského roku 36 větrných elektráren. Region tak s celkovým výkonem přes 39 megawatt zaujímá třetí místo za Ústeckým a Karlovarským krajem.