V Prostějově tento týden mezi sebou soupeří nejlepší recitátoři v Česku

Prostějov - Už po padesáté šesté našel v Prostějově své místo festival Wolkerův Prostějov. V uměleckém přednesu se tu utkají sóloví recitátoři, soubory i divadla poezie.

Pořádně se rozmluvit je základem pro každého recitátora. Na Wolkerův Prostějov se nedostane jen tak někdo. Soutěžící musí projít spádovými a krajskými koly.

Reportáž Moniky Bezuchové (zdroj: ČT24)

Festival je podle účastníků prostorem pro setkání a konfrontaci tvůrčích výsledků, ale i ke vzájemné inspiraci například při výběru textu.

„Dlouho jsem text hledal a s žádným jsem se nedokázal ztotožnit. V hodině literatury nám jednou paní učitelka rozdala úvahu jako pracovní list, tak tam jsem ho našel,“ uvedl jeden z recitátorů Ondřej Šindler.

Na recitačním talentu musí soutěžící pracovat, tvrdí porotci. Řada přednášejících proto navštěvuje dramatické kroužky nebo umělecké školy a pečlivě se připravují.

V rámci tohoto svátku poezie mohou navštívit i v příštích dnech diváci řadu zajímavých divadelních představení. V sobotu přehlídku zakončí slavnostní vyhlášení výsledků.