V Dolní Lomné se kácejí další stromy

Dolní Lomná - Spor mezi ekology a majitelem sjezdovky v Dolní Lomné na Jablůnkovsku pokračuje. Dnes tam na pokyn Lesů ČR začalo další kácení stromů. Důvodem je napadení kůrovcem. Kvůli kůrovci kácel provozovatel skiareálu už loni, podle ekologů ale tehdy nezákonně. Případ šetří Česká inspekce životního prostředí a policie.

První z padesáti stromů napadených kůrovcem padl k zemi.

Každý druhý strom, který na příkaz revírníka musí dělníci pokácet, je hned vedle sjezdovky v Dolní Lomné na Jablůnkovsku.

Reportáž Jiřího Loučky (zdroj: ČT24)

S dnešním kácením, které majiteli nařídily Lesy České republiky, na rozdíl od toho loňského, ekologové problém nemají. Tehdy podle nich provozovatel sjezdovky využil kůrovce jako záminku pro rozšíření lyžařského areálu.

„Česká inspekce životního prostředí zatím nerozhodla. Podle nás je to bezprecedentní případ. Takhle brutální zásah si zatím žádný investor neodvolil,“ uvedl Miroslav Kutal, ekolog z Hnutí Duha.

„Jestli Hnutí Duha bezmyšlenkovitě hovoří o tom, že jsme vykáceli les, a že les si měl pomoci sám, tak to není pravda. Lesu musíme pomoci my,“ oponoval Jiří Vavřík, vedoucí sjezdovky.

Ekologové dál trvají na tom, že provozovatel sjezdovky musí vysadit nové stromy v místech, kde je loni vytěžil. To ale provozovatel skiareálu neplánuje.

Případ šetří Česká inspekce životního prostředí a policie. Zatím ale nechtějí cokoliv komentovat.

Problém je v tom, že majitelem sjezdovky je Radomír Prus. Více než dva měsíce se skrývá před policisty neznámo kde. Chtějí ho vyslechnout kvůli údajnému třista padesáti milionovému dotačnímu podvodu.

Vydáno pod