Nezaměstnaných ubylo, analytici ale před optimismem varují

Praha - Nezaměstnanost v Česku se v květnu oproti předchozímu měsíci snížila o dvě desetiny na 7,5 procenta, což odpovídá odhadům analytiků. Příčinou je podle nich hlavně zaměstnávání sezonních pracovníků. Úřad práce v květnu evidoval přes půl milionu uchazečů. Údaje jsou podle nové metodiky, která stanovuje podíl nezaměstnaných na obyvatelstvu ve věku 15 až 64 let. Na jedno volné pracovní místo připadalo v průměru 12,8 uchazeče.

Neradujme se předčasně, varují analytici

„Na zlepšení na trhu práce je bohužel zatím příliš brzy. V květnu uvidíme pravděpodobně pouze sezonní pokles počtu nezaměstnaných osob,“ uvedl analytik Raiffeisenbank Michal Brožka. 

Pokles nezaměstnanosti v současnosti způsobují i podle analytika GE Money Bank Petra Gapka pouze sezonní efekty a meziročně je vidět stále zhoršování situace na trhu práce. „To bude určitě ještě nějakou dobu pokračovat, protože podle posledních údajů o HDP se recese v ČR prohloubila,“ uvedl.

Nezaměstnanost v ČR
Zdroj: ČT24/MPSV

David Marek, hlavní ekonom Patria Finance:

„Klesající ekonomika eurozóny a slabá domácí poptávka vede většinu firem k opatrnosti a snižování nákladů. Z pohledu nezaměstnanosti je však důležité, že snižování nákladů do určité míry proběhlo přes pokles mezd a díky tomu je zvýšení nezaměstnanosti mírnější, než by jinak bylo.“

Nezaměstnanost
Zdroj: ČT24/ISIFA

Zlepšení? Až příští rok

Nezaměstnanost bude klesat podle analytika ČSOB Petra Dufka i v dalším měsíci. „V létě se však situace na trhu již stabilizuje a na podzim se počty lidí bez práce začnou jako tradičně znovu navyšovat,“ upozornil. Skutečná změna k lepšímu nastane podle něj i dalších ekonomů až příští rok. „Většina společností bude nové pozice otevírat až ve chvíli, kdy uvěří v dlouhodobé ekonomické oživení,“ uvedl senior manažer v PwC Česká republika Libor Stodola.

Celkový počet uchazečů o zaměstnání klesl v květnu proti předchozímu měsíci o 17 765 lidí, meziročně stoupl o 65 364 osob. Podíl nezaměstnaných stejný nebo vyšší než republikový průměr vykázalo 36 okresů. Nejvyšší byl v okresech Most (13,5 procenta), Bruntál (12,5 procenta), Ústí nad Labem (12,1 procenta), Karviná (11,7 procenta) a Chomutov (11,5 procenta). Nejnižší podíl nezaměstnaných měly okresy Praha-východ (3,3 procenta), Praha-západ (3,9 procenta), Pelhřimov, Mladá Boleslav a Praha (shodně 4,6 procenta).

Vydáno pod