Policisté z Moravskoslezského kraje budou pomáhat na Ústecku

Ostrava – Do míst zasažených povodněmi odjelo přes 40 policistů moravskoslezské speciální pořádkové jednotky. Budou pomáhat například při ostraze míst před případným rabováním.

„Mezi nasazenými policisty jsou například specialisté na práci ve výškách, na vodních hladinách či zdravotníci. Několik vozů s sebou transportuje též obleky pro práci ve vodě, batohy první pomoci, svítilny, žebříky, celty, lezecké vybavení, vybavení na vodní záchranářství, náhradní zdroje energie nebo nářadí nutné k odstraňování následků povodní,“ uvedla policejní mluvčí Gabriela Holčáková.

Na pomoc vyjela i dvě speciální vozidla. První slouží jako mobilní kontaktní a koordinační centrum a je využíváno ke koordinaci činností na místě, druhé, mobilní centrum, je určeno k monitorování bezpečnostní situace. Vůz je vybaven i termovizní. „Díky této technice je možné detekovat pachatele majetkové trestné činnosti i v nepřehledném terénu, je tak významným pomocníkem právě ke střežení evakuovaných míst a eliminaci případného rabování. Dosah kamer je v rozsahu zhruba jeden kilometr,“ vysvětlila Holčáková.

Policejní monitorovací auto
Zdroj: ČT24/ČT Brno

V týmu, který odjel do Ústeckého kraje, jsou i policisté, kteří už byli nasazeni při povodních v předchozích letech. „Zkušenosti však tito policisté získali i při zásazích na místech různých havárií či dalších hromadných neštěstí,“ dodala policejní mluvčí.

Povodeň zasáhla v Ústeckém kraji 52 obcí, evakuováno bylo téměř 11 000 obyvatel. Většina z nich se stále nemohla vrátit. Záplavy přerušily dopravu na šesti železničních tratích a neprůjezdných je 82 úseků silnic. Policie v Ústeckém kraji střeží čtyřiadvacet hodin denně 130 míst, v povodní zasažených oblastech nyní hlídkuje 185 policistů.

Vydáno pod