Na zahradě mateřské školky objevili tajemnou chodbu

Opava – Dohady a fantastické scénáře vzbudila jáma na zahradě mateřské školy Havlíčkova v Opavě. Pět let se snažila ředitelka školky díru v zemi zasypávat. Pak nastoupila firma, která pod propadlou půdou objevila tajemnou chodbu. Prostory teď zkoumají památkáři.

Místo hraní mají děti na zahradě pásky, zátarasy a zakrytou jámu v zemi. Zatímco dospělí netuší, kde se vzala, děti mají jasno. Je tam prý tunel do zoo, byl tam palác nebo je tam zahrabaný poklad. 

Reportáž Lucie Křížkové (zdroj: ČT24)

Podle slov ředitelky školky jde o cihlové sklepy. A právě to je důkaz, že nejde o středověký, ale novodobý sklep. Ulice Havlíčkova leží na okraji Opavy, kde se až do roku 1835 nesměly stavět cihlové domy. 

„Sklep zřejmě pochází ze začátku 19. století, kdy poprvé ulici Zedlizovu, později Havlíčkovu, registrujeme v opavských adresářích,“ uvedl Marek Skupien, historik a památkář Státního okresního archivu Opava.

První dům stál na ulici, kde teď stojí školka, v roce 1911. Památkáři teď musí dohledat, jestli sklep patřil některému z později vybombardovaných domů, nebo sloužil k jinému účelu. Mezitím se mezi lidmi šíří první dohady.     

Závěry památkářů budou známy do čtrnácti dnů. Na jejich základě se rozhodne, jak se se sklepením dál naloží. „Mohly být výborné vinné sklepy, jenže zahrada mateřské školky by tím pádem přišla o krásné místo solné jeskyně,“ uvedla Ludmila Knappová, ředitelka mateřské školy.

Výsledek bude ale zřejmě mnohem prozaičtější. Podle velikosti sklepení ho buď zakryje betonová deska, anebo se budou muset prostory zasypat.

Vydáno pod