Muž z Ostravy se otrávil metylalkoholem. Zřejmě to byla sebevražda

Ostrava – Muž z Ostravy zemřel na otravu metylalkoholem. Pravděpodobně ale nejde o další z řady obětí metylové kauzy. Šestatřicetiletý muž, kterého v pondělí našla doma mrtvého jeho příbuzná, totiž zřejmě pil jedovatý alkohol záměrně. „Kriminalisté zjistili fakta nasvědčující otravě metylalkoholem, potvrdily to i první závěry soudních lékařů. Zjištěné okolnosti mužovy smrti ale nasvědčují možné sebevraždě,“ potvrdila mluvčí ostravské policie Gabriela Holčáková.

Kriminalisté nenašli u mrtvého žádné láhve od alkoholu, objevili však kanystr s tekutinou, která podle předběžných závěrů znalců metylalkohol obsahuje. Holčáková uvedla, že kanystr byl opatřený nápisem, že jde o chemikálii. „Podrobnosti, které nás vedou k verzi sebevraždy, nebudeme s ohledem na rodinu zemřelého zveřejňovat,“ doplnila Holčáková.

Podle policistů nic nenasvědčuje tomu, že by metylalkohol, který muže zabil, pocházel z nějaké nové distribuční sítě, která by znamenala další obecné ohrožení. „Apel na lidi, aby nepili alkohol neznámého původu, však stále platí,“ zdůraznila Holčáková. Shrnula, že dosud zjištěné informace k případu nenasvědčují, že souvisí se sérií metylalkoholových otrav.

Policisté z Moravskoslezského kraje začali v letošním roce vyšetřovat další dva případy otravy metylalkoholem. V březnu zemřel pětadvacetiletý muž z Opavy, další obětí byla šestapadesátiletá žena z Karvinska, která se zřejmě otrávila pitím neprověřených starších zásob. Oba případy policisté předali kolegům ze Zlína, protože původ toxického alkoholu je vedl do Zlínského kraje.

V souvislosti s kauzou metanol zemřelo v Moravskoslezském kraji 25 lidí, dalších 39 se toxickým alkoholem přiotrávilo. „Policisté z kraje dosud kvůli tomu obvinili čtyřicet tři lidí,“ shrnula Holčáková.

Vydáno pod