Kraj požádá vládu, aby poplatky od znečišťovatelů vracela krajům

Ostrava – Radní Moravskoslezského kraje schválili návrhy na dvě změny v zákoně o ochraně ovzduší. Chtějí, aby se poplatky za znečišťování ovzduší, které platí podniky, vracely zpátky do znečišťovaných krajů. A chtějí také získat právo kontrolovat, čím topí lidé v domácnostech. Pokud návrhy schválí i zastupitelé, kraj je předá vládě a Poslanecké sněmovně s žádostí o legislativní změnu.

Náměstek hejtmana Daniel Havlík uvedl, že podniky z celé země zaplatí na poplatcích za znečištění asi 200 milionů korun ročně, přičemž polovina této sumy pochází jen od znečišťovatelů z Moravskoslezského kraje. Peníze přitom jdou do státního rozpočtu a není zaručeno, zda budou použity na ekologii.

„Myslím si, že návrh, aby se poplatky za imise, které platí naše podniky v našem kraji, vracely zpátky k nám, je logický a legitimní,“ uvedl náměstek Havlík z ČSSD. Kraj navrhuje, aby se tento systém uplatňoval i v ostatních krajích. Havlík podotkl, že Asociace krajů České republiky tento záměr podporuje. Pokud se změny podaří prosadit, kraj podle náměstka peníze použije na podporu dotací na výměnu kotlů, nadlimitní čištění silnic nebo výsadbu izolační zeleně.

Další návrh se týká kontroly domácích kotlů. „Víme, že třetina imisí pochází z domovních stacionárních zdrojů. Můžeme kontrolovat podniky, ale možnost kontroly jednotlivců skoro postrádáme. Omezená kontrola se týká i domácností, které získaly dotaci na výměnu starých kotlů za ekologičtější systém vytápění,“ řekl Havlík. Kraj chce iniciovat změnu zákona tak, aby byla možná přímá kontrola lokálních topenišť v rodinných domech, bytech i rekreačních objektech.